Jineoloji Dergisinden İngilizce özel seçki

Jineoloji Avrupa Komitesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Jineoloji Dergisi’nin İngilizce özel seçkisini hazırladı.

Jineoloji Avrupa Komitesinin editörlüğünü üstlendiği özel seçki için, derginin bugüne kadar yayınlanan 16 sayısında yer alan bazı yazılar tercüme edildi.

Dergi, ilk özel sayısını 8 Mart 2019’da Türkçe olarak yayınlamıştı. Bu kez İngilizce yayınlanacak özel seçkide okuyucuya Jineoloji perspektifiyle ele alınan konulardan birer kesit sunuluyor.

Özel sayıda, Jineoloji Avrupa Komitesinin, jineolojinin sosyal bilimlere eleştirisi, yöntemleri ve Kürt kadın hareketi ile bağını anlatmak amacıyla hazırladığı bir makale de yer alıyor.

Farklı coğrafyalardan kadın hareketlerinin araştırma ve görüşlerine yer verilen özel seçkide yer alan diğer bazı makaleler şöyle: İkinci sayısının dosya konusu olan Kadın Devrimi ve Jineoloji başlığından Yvonne Heinne’nin yazısı, altıncı sayıdaki Kadın Doğasına Bakış başlıklı dosyadan Latin Amerika Kollektifi’nden Emilia Rojo’nun yazısı, Erkek egemenlikli sistemin yapısının ele alındığı yedinci sayıdan Avjin Azadi’nin makalesi.

Seçkide ayrıca “Özgür- eş yaşam: Neden, Nasıl?” başlıklı sekizinci sayıdan matriarkal topluluklara dair araştırmalarıyla tanınan Heide Göttner Abendorth’la yapılan röportaj ile Alba PZ, Sandra Schiassi ve Nicoletta Cocchi yazılarına yer veriliyor.

Özel seçkinin diğer konuları şöyle: Kadın Direniş Yöntemleri başlığıyla hazırlanan 11’inci ve 12’nci sayılardan Yanira Hermida Martin ve Haskar Kırmızıgül, Eğitim Politikaları başlıklı 13’üncü sayıdan Claudia Korol, Demokratik Siyaset başlıklı 14’üncü sayıdan Dilar Dirik, Vilma Rocio Almendra Quiguanas ve Jineoloji İtalya Komitesi, Demokratik Komünal Ekonomi başlıklı 16’ncı sayıdan ise Genevive Vaughan, Flora Partenio, ve Katalan kolektifinin yazıları.

Özel seçki, Jineoloji Avrupa komitesi ile Almanya, İspanya, İtalya, İngiltere’deki jineoloji komitelerinin tercüme ve editörya gibi kolektif çalışmasının sonucu olarak ortaya çıktı.

Newaya Jin gazetesinin katkılarıyla hazırlanan dergi, farklı coğrafyalardan kadınların jineolojinin kuramsal çerçevesini tanıması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Latin Amerika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu’ya kadar geniş bir yazar ağına ulaşan derginin, jineolojiyle bağ kuran farklı coğrafyalardan kadınlarla buluşmasına yol açıyor.

Jineoloji Avrupa komitesi yazıların tercümesinden, redaksiyonuna ve kapak resmine kadar hazırlık aşamasında yer alan tüm kadınlara teşekkür ederken, İngilizce özel sayıya ulaşmak isteyenlere şu mail adreslerini veriyor: [email protected] ve jineolojicenter@riseup