Kadın cinayetleri: Doktorlar sır tutmak zorunda kalmayacak

Fransa Meclisi’nde kadına yönelik şiddete karşı kabul edilen yasa tasarısıyla, ‘yakın tehlike’ durumunda doktorların ‘tıbbi sır saklama ilkesinden’ muaf olmalarına imkân tanınacak.

Ulusal Meclis’te kabul edilen yasa tasarısında, Eylül ayından itibaren ülkede hükümet ve sivil toplum örgütlerince yürütülen tartışmalarda öngörülen koruyucu önlemler şekillendirilmişti. Yasa tasarısı, eski veya mevcut partnerleri tarafından tehdit edilen kadınların daha iyi korunmasını öngörüyor.

İktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) tarafından getirilen yasa tasarısında ayrıca kadına yönelik şiddet konusunda polis başta olmak üzere yetkili başvuru mercilerinin duyarlılığının arttırılması için eğitimler de öngörülüyordu.

‘SIR SAKLAMA İLKESİNDEN’ MUAF OLUNABİLECEK

Yasa tasarısının bir maddesi ise Ulusal Meclis’te yoğun tartışmalara neden oldu. Madde, ‘yakın tehlike’ halinde doktorların ‘sır saklama ilkesini’ ihlal edebilmelerinin önünü açıyor. Böylelikle doktorlar, can güvenliğinden endişe duydukları kadınların maruz kaldıkları şiddeti yetkili makamlara bildirebilecekler.

Mevcut yasalar gereği doktorlar, eğer rızaları yoksa, hangi nedenle olursa olsun hastalarına ilişkin bilgileri aile üyeleriyle dahi paylaşmıyor.  Bu sır saklama veya mesleki gizlilik ilkesi, ölümcül bir hastalık veya hasta bireyin eşine ya da aile üyelerine bulaştırma riskinin olduğu ölümcül bir hastalık için de geçerli.

Fransa’da geçtiğimiz yıl resmi rakamlara göre 120’nin üzerinde kadın eski veya halen birlikte yaşadıkları partnerlerince katledilmişti. Sivil toplum kuruluşlarına göre ise bu sayı 130’un üzerindeydi.