Kadın Filmleri Festivali online yapılıyor

“Kadınların sineması, öyle kadınlara rezerve ya da havale edilen konulara sığmaz, taşar” diyen Filmmor, 18. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ni 12-26 Haziran’dan online olarak izleyicisi ile buluşturuyor.

18. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, bu yıl online olarak 12-26 Haziran’da sevenleri ile buluşacak. Bütün filmlerinde saçını savurarak bir adım öne çıkan Feminist Bellek bölümünde sinemanın öncüsü, mucidi Alice Guy-Balché filmleri olacak. Film gösterimleri dışında söyleşilerin de online olarak yürütüleceği festivalde izleyiciler online kayıt formu doldurmak zorunda.

Filmmor; kadınların sinema ve medyaya katılımını, kendilerini ifade edebilme alan ve olanaklarını; temsil ve üretimlerini, iletişim ve dayanışmayı artırmayı amaçlar. Atölyeler, kadınlarla kadınlar için kadınlık hallerine dair filmler, videolar, dijital ürünler, eylemler, “Kadınların Gözünden Kadınlar”, “Namus İçin Neler Çektik”, “Ev İşlerine Hapsolmayalım İstanbul’a Çıkalım” gibi film-fotoğraf-tasarım sergileri; “Cinsiyetçi Olmayan Medya İçin”, “Cinsiyet Eşitliğinin İnşası”, “Kadın Cinayetleri Önlenebilir” gibi konferans-kampanyalar, 2003’ten beri Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ni yapar. Sinemada, medyada ve nihayet her alanda cinsiyetçiliğin, şiddet ve ayrımcılığın olmadığı bir yaşam düşler. Filmmor’dan Melek Özmen ile bu yıl online olarak düzenleyecekleri festival hakkında konuştuk.

Zor bir sürecin içerisindeyiz ama iyi haber festival olacak sanırım. Filmmor’un seçkin filmleri bu yıl hangileri olacak?

Alice Guy-Blache’nin Anlatılmamış Hikayesi belgeseli var. Sinema yapan, izleyen herkes bu sanatı icat eden sinemacıyı tanımalı. Yılın teması zaten ama ayrıca ‘Hak Odaklı Sinema’ bölümü kaçmaz. Bedenimiz Bizimdir bölümü de Feminist Kadraj’da üç filmiyle Claire Pijman var. Film-i Takip, Cinsiyetler bölümü filmleri ve Kadınların Sineması’nda son yılın filmleri, 38 filmlik çok özel bir seçki zaten. Filmler yanında canlı, bazen de kayıt film sonrası filmi yapanlarla söyleşiler, Hak Odaklı Sinema ve Yerelde Kültür Sanat Üreten Kadınlar panelleri, Evde Kendi Filmini Yap atölyesi var. Üç yıldır yaptığımız sektör buluşmalarında bu yıl kameralı kadınlar buluşacak. Hala pek cinsiyetçi olan bir sektörde kamerayı elinde tutan 9 gönendiğimiz kadın.

Programı nasıl yürüteceksiniz?

Online olacak festival. Film gösterimleri festival web sitesinden kayıt ve rezervasyonla olacak. Söyleşiler de. Söyleşiler aynı zamanda sosyal medya kanallarımızdan da yayınlanacak. Festivali ücretsiz yapma gayretinde olunca var olan, bilet satan online platformlarla birlikte yapamadık. Kendi online platformumuzu kurduk. Biz de ilk kez deneyeceğiz, umarım her şey yolunda gider.

Filmlere erişim nasıl olacak?

filmmor.org’a üye olarak ve filmlere/etkinliklere kayıt yaptırarak tümünü izlemek lazım.

Size gelen filmlerin ortak konuları bu sene ne oldu?

Yeryüzündeki her mesele, feminist sinemanın konusu; her şey bizi ilgilendirir. Kadınların sineması, öyle kadınlara rezerve ya da havale edilen konulara sığmaz, taşar. Sinemaya ve hayata daha feminist kadrajdan bakan filmler ama her konuda film var festivalde.

Son süreçte dünyayı etkisi altına alan küresel salgın kadın filmlerine yansıdı mı?

Adımız kadın filmleri, çünkü tarihi bir anlamı, sürekliliği var ama biz film festivaliyiz, diyoruz. Diğer festivaller, erkek filmleri festivalleri; diğer yönetmenler erkek yönetmenler. Salgının sinemaya etkilerini uzun süreçte görebiliriz. Gerçi sinema gibi sektörler genel olarak zorlanacaktır ama en çok etkilenenlerin erkek sinemacılar olmayacağını öngörebiliriz.

Nasıl?

Salgının yükünü çeken sektörler, kadın ağırlıklı sektörler. Hijyenden karantinaya, ev işi emeğin, bakım emeğinin kimlere kaldığına bakarsak kadınların işi daha da zorlaştı. Hem evde hem ev dışında. Her kriz gibi cinsiyetçi de bir kriz. Neyse ki olağan, güllük gülistanlık olmayan koşullara karşı deneyimimiz de çok. O yüzden bu krizle baş edip sonrasında yeni olanaklar, yollar bulabileceğimizi düşünüyorum.

Filmmor nasıl etkilendi?

Biz hiç ara vermedik, salgınla birlikte online gösterimler, DijMor, feminist iletişim atölyesi, şimdi de festival ile devam ettik ama bizim evden çalışma şansımız var. Salgın bitinceye kadar ofise gitmiyoruz, evden çalışma pratiği edinmeye çalışıyoruz. Hayatımızın parçası haline gelen yeni online toplantı programlarıyla birlikte olmaya devam ediyoruz. Festivalin İstanbul ekibi için koşullar bunlar dışında çok zor değil Diyarbakır partneri Rosa Kadın Derneği’ne yönelik baskın, tutuklamalardan dolayı buruğuz. Diyarbakır ekibi Whatsap’tan bize moral veriyor; bizden dolayı buruk olmayın, festival güzel geçsin, dedikçe daha da zor ama son yıllar hep böyle bir buruklukla yola devam etme çabası... TCK-103’te muhtemel değişiklik tasarısı bir yandan, alışmadık da tuhaf bir koşullara uyum kabiliyeti keşfettik herkes gibi galiba. Olanlar, olması gerekenler, yapabileceklerimiz arasında bir denge bulmaya, oradan devam etmeye çalışıyoruz.