‘Kadın gerillalar savaşta öncü rolünü oynadı’

YJA STAR Komutanlarından Hêjar Zozan, “YJA STAR eylemleri yalnızca Heftanin’le sınırlı kalmadı. Garzan’da, Botan’da, Zagros’ta ve daha birçok yerde kadın arkadaşların güçlü katılımları ve eylemleri oldu” dedi.

HPG Komuta Konsey toplantısına katılan YJA-STAR komutanlarından Hêjar Zozan YJA-STAR gücünün pratiğini ANF’ye değerlendirdi.

YJA STAR’ın 2020 yılına Serhat’ta Sema Koçer’in eylemi ile girdiğini söyleyen Zozan, “Bu eylemden aslında yılın nasıl geçeceği anlaşıldı. Sema arkadaş bir nevi yıl mücadelesinin startını vermiş oldu” diye konuştu.

Toplantınızda YJA STAR pratiği hangi çerçevede değerlendirildi?

Toplantımızda HPG’nin bir yıllık pratiği değerlendirildi. Tabi içerisinde YJA STAR’ın, yani kadın arkadaşların pratiğinin nasıl geçtiği konusu da ele alındı. Güçlü ve yoğun değerlendirmeler oldu, çünkü 2020 yılında YJA STAR militanları savaşta rollerini oynadı. Sema Koçer, Esmer, Zelal gibi öncüler ortaya çıktı.

Bu pratiği baştan değerlendirmek gerekirse, yıla girişle birlikte Serhat’ta Sema Koçer arkadaşın eylemi gerçekleşti. Bu eylemden aslında yılın nasıl geçeceği anlaşıldı. Sema arkadaş bir nevi yıl mücadelesinin startını vermiş oldu. Tabi onun ardılı olarak Heftanin’de yaşanan bir savaş süreci oldu. Cenga Heftanin sürecinde kadın arkadaşlar öncü rollünü oynadı. Özellikle de Esmer arkadaşın komutasındaki özgün birlik etkili bir rol oynadı ve Heftanin’de kahramanca savaştı. Bu, herkese ilham kaynağı oldu. Özellikle Serhildan alanında gelişmeler yaşandı. Farklı alanlardan verilen destekler oldu. Bu da kadın arkadaşlarda büyük bir moral yarattı.

Bildiğiniz gibi bu yıl genel olarak da kadın arkadaşların çok fazla eylemi oldu. Tabi her zaman YJA STAR eylemleri oluyordu. Ancak şu anlaşılıyor ki, kadın ne kadar profesyonelleşirse, kendisini askeri olarak güçlendirirse ve branş sahibi olursa, o kadar fazla eylem de çıkıyor. Tabi bu eylemleri aynı zamanda kadının bir intikam alması olarak değerlendirmek de gerekiyor. Çünkü geçtiğimiz yıl içerisinde Kürdistan’da birçok genç kadına düşman tarafından saldırı gerçekleştirildi. Genç kızlara ve çocuklara tecavüz edildi. Bu eylemler, aynı zamanda onların da intikamıdır. Bunun için de mücadeleyi çok daha fazla yükseltmede ve eylem çıkarmada belli bir rolü oldu.

Tabi YJA STAR eylemleri yalnızca Heftanin’le sınırlı kalmadı. Garzan’da, Botan’da, Zagros’ta ve daha birçok yerde kadın arkadaşların güçlü katılımları ve eylemleri oldu. Kadın arkadaşların profesyonelleşmesi anlamında bu yıl çok farklı taktik çıkışlar da oldu. Özellikle Doğa Zilan arkadaşın hem fedaice hem de taktik olarak gerilla açısından yeni bir yöntem olan havadan savaşma konusunda öncülük yapması, büyük bir etki yarattı. Bu arkadaşlarımız, öncülerimiz olarak tabii ki bizlere bir miras bırakıyorlar. Bu temelde bu toplantımızda da güçlü bir düzey yakalandı. Oluşan bu birikim ve tecrübe temelinde 2021 yılında daha büyük rol oynama ve buna göre güçlü katılma, önümüzde bir görev olarak durmaktadır. Tabii ki 2021 yılında çok daha güçlü katılacağız, rolümüzü daha fazla oynayacağız ve buna göre iddiamızı da daha fazla yükseltiyoruz. Dediğimiz gibi yoğun bir pratik süreç geçti. Ancak biz pratiğimizi yine de yeterli görmüyoruz. Çok daha fazla şey yapabilir, şehitlerimizin intikamını daha güçlü alabilirdik. Bu konuda kendimizi yetersiz buluyoruz. Çünkü her şeyden önce, Önderliğimiz halen zindandadır ve kendisiyle herhangi bir ilişkimiz yok. Bu nedenle mücadeleyi daha da fazla yükseltmeliyiz. Bu düzeyde bir kararlılık ortaya çıkmıştır ve bu kararlılığımız 2021 yılına damgasını vuracaktır. Bizler de bu temelde katılacağız.

Kadınlara vereceğiniz mesaj nedir?

Toplantımız vesilesiyle özellikle genç kadınlara seslenmek istiyorum: YJA STAR, öncelikle kadınların bir askeri gücüdür. Nerede kadına karşı bir saldırı varsa, YJA STAR orada kadını savunmaktadır. Elimizden geldiğince bunu daha da güçlü bir şekilde yerine getireceğiz. Ancak özellikle genç kadınlar çok daha fazla gerilla saflarına katılmalılar. Kendini savunmak, güçlenmek ve faşizmin saldırılarına karşı koruyabilmek için YJA STAR saflarına katılmalılar, her anlamda kendilerini donatarak, kendilerine dönük gelişen saldırılara karşı yanıt olmalılar. Türk devleti, korunmasız insanlara karşı çok daha fazla yöneliyor. Ama kadın daha fazla güçlenirse, daha güçlü yanıt da verebilir. Bunun için de genç kadınları YJA STAR saflarına katılmaya çağırıyorum, tüm kadınlara mücadelelerinde başarılar diliyorum.