Kadın örgütleri: Çocuk istismarının affı olmaz!

Kadın örgütleri, iktidarın ‘çocuk istismarı faillerine af’ düzenlemesini ülkenin dört bir yanında protesto etti.

Nafaka Hakkı Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu, kadınların tepkileriyle geri çekilen ve iktidar tarafından yeniden gündeme alınan ‘çocuk istismarı faillerine af’ düzenlemesi ülkenin birçok kentinde basın açıklamalarıyla protesto etti.
İstanbul’da yapılan açıklamanın adresi Taksim İstiklal Caddesi’nde bulunan Limonlu Bahçe adlı kafeydi. HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, Dilşat Canbaz, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, CHP il ve ilçe yöneticilerin katıldığı eylemi, çok sayıda basın mensubu izledi.
 "Çocuk istismarının affı olmaz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, Nafaka Hakkı Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu adına Hülya Gülbahar, Ceren Akkaya, Yeşim Erkan, Hale Çelebi, Selin Nakıpoğlu konuştu.

‘İSTİSMARICIYI DEĞİL, ÇOCUKLARI KORUYUN!’

197 kadın örgütünün imzaladığı ve Yeşim Erkan  tarafından okunan ortak açıklama  şöyle:
“İstismar suçunu evlenme koşullu bir düzenleme ile aklamak çocukların tekrarla istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir. AKP’nin “ Affı bir defaya mahsus yapacağız” açıklaması, “Bir kereden bir şey olmaz” zihniyetinin devam ettiğini göstermektedir. Bu düzenlemeyi yapma gerekçesi olarak, küçük yaşta istismar edilmiş ve evlendirilmiş kız çocuklarının, suç olan bu eylemi gerçekleştiren erkeklerin hapse girmesi sonucunda çocuklarıyla birlikte ortada kalmaları ve mağdur olmaları gösterilmektedir.

YASAYA KARŞI SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Çocukları korumakla yükümlü devletin veri dahi paylaşmadan böyle bir gerekçeyle çocukların cinsel istismarını meşrulaştırmaya çalışmasını akıl ve vicdan dışı buluyoruz. İktidara tekrar sesleniyoruz, amaç gerçekten kız çocuklarını korumak ve mağdur olmalarını engellemekse neler yapılabileceğini kadın ve çocuk örgütleri yıllardır haykırmakta! Faillerin değil, çocukların mağduriyetlerini öncelemek ve dahası önlemek elinizde! İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin! Evlenme ehliyeti olmayan çocuklara imam nikahını kıyan din görevlilerinin, kız çocuklarını çocuk yaşta evlendiren ailelerin ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyerek buna göz yuman kişi ve resmi otoritelerin cezalandırılması, Türk Ceza Kanunu’nda 15 yaş altı çocukların cinsel davranışa rızasının söz konusu olamayacağının açıkça belirtilmesi, erken yaşta ve zorla evlendirmenin suç olarak düzenlenmesi, evlilik yaşının her koşulda 18’e çıkartılması ve bunların hiçbir boşluk ve yorum farkına yer bırakmayacak şekilde yasalara dahil edilmesi gerekmektedir. Tüm milletvekillerini tasarının yasalaşmaması için gerekeni yapmaya, başta tüm kadınlar olmak üzere basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz!”

BAKANLIKLAR RANDEVU TALEBİNE CEVAP VERMİYOR

Açıklamanın ardından teker teker söz alan  kadın örgütleri, bu düzenlemeyle çocuğa yönelik istismarın 9 ile 12 yaşa ineceğine dikkat çekti.  Adalet Bakanı ve Aile Çalışma  ve Sosyal Hizmetler Bakanı'na defalarca randevu talebinde bulunduklarını ancak kendilerine geri dönüş olmadığına işaret eden kadınlar, görüşme talebini yineledi.
Kadınlar, bu düzenlemeye geçit vermeyeceklerini vurguladı.