Kadına şiddete karşı Mulhouse ve Strasbourg’da eylemler

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Zin Kadın İnsiyatifi öncülüğünde Strasbourg’da miting düzenlendi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Zin Kadın İnsiyatifi ve devrimci kurumların katılımıyla Kleber Meydanı’nda bir araya gelen kitle kadınlara yönelik şiddeti protesto etti. Covid- 19 salgını nedeniyle sınırlı sayıda katılıma izin verilen miting Kleber Meydanı’nda yapıldı. Kadınlar “Jin, jiyan, azadi” , “Erklik kadınları katlediyor” , “Diktatör Erdoğan kadın düşmanı” pankartlarının yanısıra Kürdistan ve Türkiye’de erkeklerin katlettiği kadınların fotoğraflarını taşıdılar.

Zin Kadın İnsiyatifi adına Meryem Tekiner hazırlanan metni okuyarak, kadın katliamlarının ve kadına karşı şiddetin politik olduğuna dikkat çekti. Tekiner iktidar ve erk arasındaki bağlantıya bakıldığında şiddetin örgütleyicisinin de bu anlayışın olduğunu ifade ederek, kadının düşürülmesiyle erk ve iktidarın varlığını sürdürdüğünü belirtti.

Türkiye ve Kürdistan’daki kadın kırımının Erdoğan iktidarı eliyle yürütüldüğünü ifade eden Tekiner, AKP – MHP faşist iktidarının özgür kadın mücadelesini kendisi için tehlike olarak gördüğünü belirtti.

Kürt kadın mücadelesinin faşizme karşı örgütlenerek gün geçtikçe daha da büyüdüğünü belirten Meryem Tekiner, tüm kadınlara faşizme, iktidara ve erke karşı birlikte mücadele çağrısında bulundu.

Eylemde sık sık “Jin, jiyan, azadi” , “Kadın kırımını durdurun” , “Kadın katliamları politiktir” sloganları atıldı.

MULHOUSE

Fransa Mulhouse’da ise Sema Yüce İnsiyatifi’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 15 kadın kurumunun oluşturduğu Collectif Feminist 68 aktivistleri, Portre Jaune’de bir araya gelerek kadına yönelik katliamları ve şiddeti protesto ettiler.

Covid – 19 salgını nedeniyle sınırlı sayıda kişinin katılımına izin verilen eylemde kadın katliamlarının giderek arttığına dikkat çekildi. Kadına yönelik şiddetin kapitalizm ve iktidarın siyasetinin parçası olarak görülmesi gerektiğinin vurgulandığı eylemde sık sık Fransızca ve Kürtçe “La femme, la vie, la liberte” , “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı.

Eylemde bir konuşma yapan Hunermend Zarife Zerrin, Kürdistan’da devlet eliyle gerçekleştirilen kadın katliamlarına dikkat çekti. Zerrin Kürt Kadını’nın öncülük ettiği özgür kadın mücadelesinin iktidar tarafından varlık – yokluk nedeni olarak görüldüğünü belirtti. İktidarın cezasızlık politikası ile kadına yönelik şiddetin, katliamın ve tecavüzlerin önünü açtığını belirten Zerrin, kadınların birlikte mücadelesi özgürlüklerini elde edeceklerini belirtti.