Kadınlar 8 Mart'ı karşıladı, direniş mesajları verdi

Kürdistan ve Türkiye kentlerinde kadınlar 8 Mart'a doğru eylem ve etkinliklerini artırdı. Eylemlerde kadın direnişinin önemine dikkat çekilirken, erkeklerin ve Türk devletinin katlettiği kadınlar da anıldı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ile kadın örgütleri, Kuzey Kürdistan ve Türkiye kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken alanlara çıktı.

ANTEP

Antep’te HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, MYK Üyesi Sultan Özcan, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin katılımıyla şölen düzenlendi. HDP binasındaki şölende, “Şiddette dur de, kadını koru, İstanbul Sözleşmesini ve 6284 sayılı yasayı uygula" ve "İsyanımız özgürlüğümüz için" yazılı pankartlar asıldı.

HDP MYK üyesi Sultan Özcan, partisini diğer partilerden ayıran en temel özelliğinin, bir kadın partisi olması olduğunu söyledi.

Katledilen kadınları anarak konuşmasına başlayan HDP’li vekil Tülay Hatimoğulları, "İktidar ekonomik krizin üstünü örtmek için HDP'ye saldırıyor. Bu krizden en çok etkilenenler de kadınlardır. Biz işimiz, aşımız için mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi. Tecride karşı devam eden açlık grevlerine değinen Hatimoğulları, "Tecrit kalkmadığı sürece, tutukluların talebi karşılanmadığı sürece, mücadele devam edecek. İmralı tecridi devam ettiği sürece, barış masasının kurulmayacağını iyi biliyoruz. Onun için cezaevindeki açlık grevlerine ses verilmeli" diye konuştu.

AĞRI

Ağrı’da HDP il binasında buluşan kadınlar, şölen düzenledi. HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve çok sayıda kadının katıldığı şölende, “Kadınları değil şiddeti uygulayan erkekleri engelleyin”, “Kadına değil, şiddete karşı el kaldırın” ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” yazılı dövizlerin taşındı. Etkinlik, kadın mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimiyle başladı.

HDP'li Taşdemir, kadın mücadelesini büyüttüklerini belirterek, "Hiçbir güç kadın direnişini kıramaz. Kadınlar tarih boyunca erkek rejimine karşı mücadele etti. Kadınlar özgür olmadığı sürece, toplum özgürleşemez” dedi.

Etkinlik, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarından Nurcan Değirmenci’nin seslendirdiği şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

ŞIRNAK 

Şırnak’ta katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Asya Yüksel’in Uludere’de bulunan mezarı ziyaret edildi. Ziyarette konuşan TJA aktivisti Emine İnan, “Asya küçük yaşta mücadeleye atılan bir arkadaşımız. Verdiği mücadelenin takipçisi olacağız ve onun bıraktığı mücadeleyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Kadınlar, daha sonra Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 sivilin ailelerini ziyaret etti.

Silopi’de ise HDP ilçe binasında şölen düzenlendi.

ADANA

Adana’da 8 Mart’ta Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılacak miting için bildiriler dağıtıldı. Kadınlar daha sonra Seyhan ilçesinin Gülbahçe, Şakirpaşa ve Hürriyet mahallelerinde yaptığı ziyaretlerde, 8 Mart mitingine çağrı yaptı. KESK Adana Kadın Meclisi de Eğitim Sen Şubesi’nde yaptığı açıklamayla mitinge katılım çağrısında bulundu.

ANTALYA

Antalya’da Sol Parti İl Örgütü, partinin il binasında basın toplantısı düzenledi. Partinin İl Başkanı Aysel Aydın, hayatlarından ve geleceklerinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, kadın cinayetlerinin önlenmesinde önemli olan 6284 sayılı kanun ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istedi.

AMED

Amed'de Silvan ilçesinin Alibey Mahallesi’nde HDP Milletvekili Semra Güzel'in katılımıyla kadın buluşması gerçekleştirildi. Hani ilçesinde de kadın buluşması düzenlenirken, Sur ilçesinde 8 Mart’ta İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısı yapıldı.

BATMAN

Batman’da HDP merkez ilçe binasında düzenlenen şölene, Milletvekilli Feleknas Uca, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA Sözcüsü Gülistan Sönük katıldı. Şölende Bahar Kültür Merkezi sanatçılarının seslendirdiği şarkılarla halay çekildi. Uca, kadınların mücadeleleriyle eril zihniyeti gerilettiğini belirterek, "Devlet kadının verdiği mücadeleye yönelmiş durumda. Bunların zulmü yenilginin, bitmişliğin bir göstergesidir” dedi.

HAKKARİ

Hakkari’de de 8 Mart kapsamında kadın esnaflar ziyaret edildi. HDP Milletvekili Ayşe Sürücü’nün de katıldığı etkinlikte, kadınlara karanfil dağıtıldı.