'Kadınlar aktif rol oynamalı ve birlik olmalı'

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi’nin kongresinde, Anayasa’nın oluşturulmasında kadınların aktif rol oynaması istendi. Kongrede kadın birliği mesajları da verildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi’nin 1. Kongresi, “Kadın devrimi demokratik ve özgür toplum güvencesidir” şiarıyla Qamîşlo’da bulunan Rojava Üniveristesi’nde başladı. Kongreye, Kuzey ve Doğu Suriye siyasi temsilcileri, Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Kadın İç Güvenlik Güçleri, Kadın Savunma Birliği (YPJ), Şehit Aileleri Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye Dış ilişkiler dairesi ve Kongreya Star temsilcileri katıldı.
Kongrede ilk söz alan Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Koordinasyon Üyesi Asya Abdullah, bütün dünyanın şu an yaşadığı sağlık ve ekonomik krize dikkat çekerek, bu krizin kapitalist devletler tarafından örgütlendiğini dile getirdi. Abdullah, Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı yürütülen bu planlar karşısında mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

'KADINLAR KAZANIMLARI KORUMALI, AKTİF ROL OYNAMALI'

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların direnişlerinin önemli bir aşamada olduğunu söyleyen Abdullah, “Bu nedenle biz kadınlar bölgede elde edilen kazanımları korumalıyız. Krizi çözmeli ve kadınlar Suriye Anayasasının oluşturulmasında aktif rol oynamalıdır” dedi.
Suriye’deki kadın siyasi örgütlerinin Anayasa’nın oluşturması konusunda birlik olması gerektiğini dile getiren Abdullah, işgal bölgelerinde kadınlara karşı yürütülen siyasetleri açığa çıkarmaları gerektiğini vurguladı.

'ULUSLARARASI SESSİZLİK KRİZİ TETİKLİYOR'

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) adına konuşan Emîne Omer, kongrenin zor koşullar altında yapıldığını belirterek, “Kadınlar Özerk Yönetim içinde bütün engellemelere karşı direndiği için bu kongre büyük bir önem taşıyor” dedi. Suriye’de krizin nedenini uluslararası kamuoyunun sessizliğine bağlayan Omer, “Uluslararası kamuoyu özellikle işgal bölgelerindeki kadınlara yönelik şiddet ve yürütülen siyasete başta olmak üzere Suriye krizine bir çözüm bulmak zorundadır” dedi.
Siyasi bir çözümün olması gerektiğine işaret eden Omer, kadınlarında bunda yer alması gerektiğini dile getirdi. İşgalci Türk devletinin işgal bölgelerinde işlediği suçlara değinen Omer, Türk devletinin amacının Kürt ve bölgedeki halkı yok etmeyi amaçladığını söyledi.

'KADIN BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR'

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına Cîhan Xidro da söz aldı. Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın birliğine ihtiyaç olduğunu dikkat çeken Xidro, kadınların büyük inançlarla alınan kararlara katılması gerektiğini belirtti. Xidro, “Birçok dış güç Kuzey ve Doğu Suriye demokratik projesini yenilgiye uğratmaya çalışıyor. Ancak, direnişimiz daimdir. Temelini de demokratik ulus prensibinden ve şehitlerin elde ettiği kazançlardan alıyor” diye konuştu. Xidro, Suriye’deki bütün kadınların yer alacağı bir platform oluşturulana, kalıcı haklar elde edilene ve Suriye için yeni bir gelecek inşa edilene kadar Kuzey ve Doğu Suriye’de mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

YPJ adına konuşan Sewsen Ferhad ise kadınların bölge güvenliği konusunda yer aldığını ve önemli bir rol oynadıklarına vurgu yaptı. Kadınlara seslenen Ferhad, “Bütün dünyaya kadınların toplumu koruyacağını gösterelim” dedi.
Konuşmaların ardından Şehit Aileleri Meclisi ve Gazi Kurumu’na ödül verildi.