Kadınlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini protesto etti

İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesi kararını tanımadıklarını belirten Sultangazi Kadın Dayanışması, “Açıkça söylüyoruz: Ya görevinizi yapın ya da istifa edin” dedi.

Sultangazi Kadın Dayanışması, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçiyoruz” şiarıyla Gazi Mahallesi’ndeki Gazi Cemevi önünde bir araya gelerek Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz” pankartı açılırken, “Yasaları sokaklarda yazacağız”, “Sözleşme bizimdir, kararınızı tanımıyoruz” ve “Aklınızdan bile geçirmeyin” yazılı dövizler taşındı. Açıklamada sık sık “Kadın cinayetleri politiktir” ve “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını yapan Sultangazi Kadın Dayanışması Üyesi Selda Güneş, kadınların mücadeleyle elde ettiği kazanımların iktidar tarafından yok sayılmaya çalışıldığına dikkati çekti. Güneş devamla, “19 Mart 2021 gece yarısı cumhurbaşkanı bir kararnameye dayanarak taraf olduğumuz İstanbul Sözleşmesini anayasaya aykırı olarak feshettiğini ilan etti. Kanunen tasarruf yetkisi TBMM de olduğu halde meclis fiilen yok sayıldı. Aylardır yürütülen kadın ve LGBTİ+ düşmanı, dinci ve muhafazakâr kampanyalar sonucunda 19 Mart gecesi İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile tek taraflı olarak feshi ilan edildiğinden beri sokaklardayız. Şimdi bir de bu hukuksuz kararın Avrupa Konseyi’ne alelacele bildirilmesiyle 3 aylık ‘çekilme’ süresi başladı” dedi.

Sözleşmeden geri çekilerek kadınları korkutamayacaklarını ve eril erkek zihniyetine asla mecbur kalmayacaklarının altını çizen Güneş, “Devlet kadınları ve çocukları erkek şiddetinden koruma, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturma, failleri etkin biçimde yargılayıp cezalandırma, erkek şiddetini önleme ve bütünlüklü politikalar oluşturma yükümlülüklerini reddettiğini ilan ettiği için memnun olan şiddet faillerine kötü bir haberimiz var, vazgeçmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Güneş, kadın düşmanlığının, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığının resmi devlet politikası haline geldiğini ifade ederek kadınlar adına verilen kararları tanımadıklarını dile getirdi. “Siz kaybettiniz” diyen Güneş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz var olduğumuz için, birbirimizin yanında olduğumuz için, cesaretimizi bugün tek kalemde üstünü çizmeye kalktığınız haklar için yüzyıllardır mücadele etmiş kadınlardan aldığımız için kaybettiniz. Kendi adımıza karar vermekten, eşitlikten, özgürlükten ne olursa olsun vazgeçmeyeceğimizi için kaybettiniz. Biz ‘hayır’ dediğimiz andan itibaren kaybettiniz. Çünkü bunun geri dönüşü yok.”

Bir hafta içerisinde 4 kadının katledildiğini hatırlatan Güneş son olarak, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamakla yükümlü olduğu halde uygulamayanlar, şiddeti önlemeyenler, cezasız bırakanlar, eşitliği sağlamayanlar bu cinayetlerin suç ortağı. Açıkça söylüyoruz: Ya görevinizi yapın ya da istifa edin, çünkü bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden de tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz. Herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemizi birlikte büyütmeye çağırıyoruz” çağrısında bulundu.

Eylem alkış ve zılgıtlar ile son buldu.