Kadınlar yasak da barikat da tanımadı

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne akın eden binlerce kadın yasak tanımadı.

OHAL’in ilan edildiği Taksim’de İHD önünden yürüyüşe geçen kadınla, polis barikatlarını aşmak için saatlerce direndi. Aralarında gazetecilerin yer aldığı 24 kadın darp edilerek gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla yasaklanmak istenilen 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'ne binlerce kadın akın etti. Yürüyüşten saatler önce polis Taksim Meydanı’nı başta olmak birlikte tüm İstiklal Caddesi bahriyelerle ablukaya alması devletin kadın korkusunu bir yansıması gibiydi. Bu keyfi ablukayı ve yasağı tanımayan kadınlar ve LGBTİ bireyleri, “Patriyarka karşı gücümüz feminist mücadele” pankartını açarak İnsan Hakları Derneği (İHD) sokağından Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

HDP milletvekilleri Leyla Güven, Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun katıldığı yürüyüşün önü polis tarafından durdurdu. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, "Yükselt yükselt isyan sesini yükselt" sloganları eşliğinde polis ablukasını aşmaya çalışan kadınlara polis saldırdı. Saatlerce süren arbedede polisin sıktığı biber gazından çok sayıda kişi fenalık geçirdi. Saldırılara rağmen direnmekten vazgeçmeyen kadınlar ve LGBTİ bireyleri saatlerce önlerindeki polis ablukasını aşmak için mücadele etti. Kadınları kalkanlarla itekleyen çevik kuvvet ekiplerinin “Vur, vur” diye tempo tutmaları ise dikkat çekti.

Görüntü çeken basın mensuplarını arbedenin yaşadığı noktadan uzaklaştırmasıyla kadınların etrafını sarması bir oldu. Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü, Kaldıraç üyesi kadınlar aralarında bulunduğu 24 kişiyi darp ederek gözaltına aldı.