'Kadınlara yönelik katliamlar bütün yaşam alanlarını hedefliyor'

AKP iktidarı döneminde daha da artan kadına yönelik şiddete değinen TJA aktivisti Medine Ölçen, kadın katliamları ile tüm yaşam alanlarının hedef alındığını söyledi.

Türkiye'de kadınlara yönelik şiddet gün geçtikçe daha da artıyor. Devletin cezasızlık politikasından dolayı şiddet faili erkekler hiçbir ceza almazken, erkek şiddetine karşı kendini koruyan kadın ise en ağır cezalara çarpıtılıyor.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) Aktivisti Medine Ölçen, kadına yönelik şiddeti ve toplumun öz savunma ile bağlantısına ilişkin konuştu. Kadına yönelik şiddetin her geçen gün farklı bir boyuta ulaştığını belirten Ölçen, "Yaşanan şiddet sadece kadınlarla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda tüm yaşam alanlarını da hedef alıyor. Sadece kadına yönelik şiddet olarak algılanmamalı. Kimse kendisini bu konuda kandırmasın. Pandemi süreci ile birlikte aile içi şiddet en üst boyuta ulaştı. Kadınlar 4 duvar arasında hapsedildi, 'kadının yeri evidir' zihniyeti öne çıkarıldı ve bununla birlikte kadınlar insanlık dışı saldırılara maruz kaldı" diye konuştu.

KENDİSİNİ SAVUNAN KADINLAR HAPİS CEZALARI ALIYOR

Her gün onlarca kadının erkekler tarafından katledildiğini hatırlatan Ölçen, cezasızlık politikasından kaynaklı kadınların mağdur olduğunu ifade etti. Kadını katleden ve şiddet uygulayan erkeklerin ceza almadan toplum içine karıştığının altını çizen Ölçen devamla şunları belirtti: "Erkekler zaten cezasızlık politikasından cesaret alıyor. Erkek şiddetine karşı kendisini savunan kadınlar hapis cezaları alıyor. Kadınlar hiçbir dönemde bu kadar saldırıya maruz kalmamıştı.

Bugün Kürdistan'dan Ortadoğu'ya, Afrika’ya, Amerika’ya, Avustralya'ya, Asya'ya kadar kadınlara yönelik şiddet en üst aşamaya ulaşmış durumda. Buna karşı kadınların direnişi ve mücadelesi de en üst seviyeye çıktı. Bu süreçte kadınlar bir araya geliyor, örgütleniyor ve kadına karşı politikalara ses çıkarıyor. Hiçbir dönemde kadınlar bu kadar birlik ve güçlü olmamıştı."

KADINLAR YAŞAMIN HER ALANINDA KENDİLERİNİ SAVUNMALI

Konuşmasının sonunda öz savunmanın önemine de dikkat çeken Ölçen, "Her alanda şiddete karşı mücadele etmeliyiz. Bunun için de örgütlenmeliyiz. Bu şekilde yaşam daha da anlamlı olacaktır. Tüm canlılar kendini savunmak için farklı farklı öz savunma yöntemlerine başvurur. Öz Savunma, canlılarla ilişkili bir gerçekliktir. Tarihte de inanç, felsefe, kültür ve coğrafya özelinde farklı farklı öz savunma refleksleri var" ifadelerini kullandı.