Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Kadınlardan Amed'de Dünya Anadil Günü açıklaması

TJA, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Amed'de açıklama yaptı.

 

Özgür Kadın Hareketi (TJA), 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Amed'in Bağlar ilçesinde basın açıklaması yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) binası önünde bir araya gelen kadınlar, daha sonra Perşembe Pazarı’na geçerek açıklamada bulundu. HDP Amed milletvekilleri Remziye Tosun ve Semra Güzel ile HDP’li yöneticiler ve TJA aktivistleri açıklamaya katıldı.

TJA aktivisti Beritan Önen, anadilinden uzaklaştırılan toplumların, özgürlüklerinden uzaklaştıklarını söyledi. Her toplumun kutsal değerlerinin olduğunu ve bunun başında da dilin geldiğini vurgulayan Önen, şunları ifade etti:

“Bir toplum ancak kendi dilini koruyarak varlıklarını koruyabilirler. Tarihten beri Kürtler kendi topraklarında sömürgecilikle karşı karşıya kaldı. Ne kadar oyun ve hile varsa Kürt diline karşı kullanıldı” dedi. Önen, “Kürtler her türlü asimilasyon ve saldırı ile karşı karşıya kaldı. Bu saldırılara karşı gelin hep birlikte anadil için mücadele edelim. Dilimiz özgürleştirelim.

Kürtçe eğitim dili olmalı. Bu Kürtlerin en yasal hakkı. Dilin sınırları dünyanın sınırları demek. Bu sınırlar kaldırılmadan dil özgürleşemez. Anadil özgürleşmeden hep yenileceğiz. Çağrıda bulunuyoruz; Kürtçe düşünün, yazın ve okuyun. Dilimize sahip çıkalım.”

TJA aktivisti Ayşan Kanuş Zengin de, Kirmanckî yaptığı konuşmada anadilin önemine değindi.

Kadınlar, açıklamanın ardından pazarda satılan sebze ve meyvelerin isimlerinin Kurmanci ve Kirmanckî yazıldığı fiyat etiketlerini esnaflara dağıttı. Kadınlar, pazarda satılan ürünlerin Kürtçe isimlerinin kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Kürtçe hazırlanan fiyat etiketlerini tezgahlarına yerleştiren pazarcılar, bu uygulamadan memnun kaldıklarını kaydetti.