Kadınlardan direnişi büyütme mesajı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen eylemlerde erkek-devlet ve İmralı tecridi protesto edildi, direnişi büyütme mesajı verildi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında eylem ve etkinlikler start aldı.
Urfa, Adana, Mersin, Dersim ve Şırnak'ta da kadınlar, alanlara çıkarak erkek-devlet faşizmini ve İmralı tecridini protesto etti. Eylemlerde direnişi büyütme mesajları verildi.

URFA
Urfa’da TJA öncülüğünde HDP İl Örgütü önünde açıklama yapıldı. Ulusal kıyafetleriyle etkinliğe katılan kadınlar, rehin tutulduğu cezaevinde katledilen Garibe Gezer, HDP İzmir İl Örgütü’nde katledilen Deniz Poyraz ve tutsak Kürt Siyasetçi Aysel Tuğluk'un fotoğraflarını taşıdı. "Jin jiyan azadî" sloganlarıyla il binası önüne çıkan kadınlar, burada açıklama yaptı. HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, Deniz Poyraz ve Garibe Gezer'in mücadelelerini yükselteceklerini söyledi.  
Son dönemlerini yaşayan AKP-MHP iktidarının saldırılarının dozunu arttırdığını ifade eden Karakeçili, "O yüzden Ayşe Gökkan şahsında yüzlerce kadın arkadaşımızı gözaltına alıp tutuklayarak, TJA'yı yasadışı ilan ederek, kadın mücadelesine son vermek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesi için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Karakeçili, "Sayın Öcalan'ın üzerindeki tecridin sistemli hale getirilmesi, toplumsal sorunları daha da ağırlaştırmaktadır. Sayın Öcalan'ın kadın kurtuluş paradigması, Kürt sorununu inkar ve yasaklarla çözmeye çalışan iktidara karşı etkili bir cevaptır. Kadın aktivistler olarak; Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ve cezaevlerinde yaşanan ihlallerin temel gündemlerimiz olacağı 8 Mart'ta, tüm renklerimizle tecridin kaldırılması ve Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta tutsakların özgürlüğünü alanlardan haykıracağız" dedi.  

ADANA

Adana’da kadınlar, 16 Şubat’ta saldırının olduğu HDP Yüreğir İlçe Örgütü binası önünde açıklama yaptı. TJA ve HDP Kadın Meclisi üyeleri ile Barış Anneleri Meclisi üyelerinin katıldığı eylemde konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya, “Birlikte değiştireceğiz, şimdi kadın zamanı” şiarıyla 8 Mart'ın startını 16 Şubat’ta saldırıya uğrayan Yüreğir İlçe Örgütü önünde verdiklerini belirterek, “Dört bir koldan deniz olup alanlara akacağız, zindanlarda rehin tutularak, irademizi teslim alabileceklerini zannedenlere karşı Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel ve nice kadın yoldaşlarla birlikte yürüyeceğiz” şeklinde konuştu.

Kadın katliamlarına, kadına yönelik şiddete karşı isyanlarını hep birlikte yükselteceklerini vurgulayan Kaya, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Kaya, "Kapatma davalarıyla, kumpas davalarıyla bir kadın partisi olan, partimiz HDP’yi en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz. Kurmaca iddianamelerle, mahkeme salonlarında yargılanan değil, yargılayan olmaya devam edeceğiz. Rojava’da, Kobanê’de kadın öncülüğünde gerçekleşen devrimi sonuna kadar savunacağız. Tecrit politikalarıyla hayatlarımızın çalınmasına izin vermeyeceğiz. Aysel Tuğluk yoldaşımızın şahsında, hasta tutsaklar özgürlüklerine kavuşuncaya dek, mücadele etmeye devam ediyoruz. Aysel’in ve tüm tutsakların sesi oluyoruz. Ev ev, mahalle mahalle, köy köy dolaşacak her kapıyı çalacağız. Her iş yerine gireceğiz, direniş alanlarında işçi kadınların yanında olacağız. Kadın yoksulluğuna karşı emeğimize sahip çıkıyoruz, üretimin her alanında var olacağımızı en güçlü şekilde savunuyoruz" dedi.

MERSİN

Kadınlar, Mersin’de gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin startını, HDP İl Örgütü önünde yaptıkları açıklamayla verdi. “Birlikte değiştireceğiz, şimdi kadın zamanı” ve “Dem dema azadiya jinan e” yazılı pankartının açıldığı eylemde, HDP Mersin İl  Eşbaşkanı Bedriye Kuş konuştu. Kuş, “Biz kadınlar Semaların ruhuyla, Viyanların çığlığıyla ve Saraların ruhuyla varız; var olmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

“Şimdi kadın zamanı şiarıyla alanlardayız” diyerek devam eden Kuş, şunları söyledi: “Sokakta, siyasette, konuşmaktan, yazmaktan, isyan etmekten ve direnmekten vazgeçmedik vazgeçmiyoruz. Kadınlar olarak yerimiz sadece evimiz değil. Kadın özgürlük mücadelesinin iktidarlar için korku kaynağı haline geldiği bu dönemde, kadına dönük soykırım politikalarının vahşet boyutuna ulaştığı bu yıllarda, erkek egemen sistemler tüm kirli ve baskıcı politikalarıyla kadın kırımını gerçekleştirerek; kadının toplumsal değerlerine saldırıyor.”

Kuş, “Ölümlerin bitmesi için nöbet tutan analara açılan soruşturmalar, yapılan hakaretler aynı zihniyetin ürünüdür. Kadınlar olarak tüm saldırıların hesabını sormak için 8 Mart’ta isyanımızı bir kez daha yükseltiyoruz. İçinde bulunduğumuz 21’inci yüzyıl, kadın özgürlük yüzyılı olacaktır. Kadınsız devrim devrim değildir” ifadelerini kullandı.

 DERSİM

Dersim Kadın Platformu, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şube binasında açıklama yaptı. HDP Dersim eski İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, 8 Mart’ta alanlarda olacaklarını belirterek, "Özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak” dedi. Yeşil, "Haklarımıza ve hayatlarımıza göz diken kazanılmış haklarımızı gasp etmeye çalışan iktidara karşı, ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz" diye konuştu. 2 yıldan uzun bir süredir Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’dan haber alınamadığını belirten Yeşil, Doku dosyasına dair yetkili kuruların etkili bir soruşturma yürütmediğini söyledi. Yeşil, "Gülistan’ı unutturmaya çalışıyorlar. Gülistan bulununcaya kadar Dersimli kadınlar olarak mücadelemiz sürecek. ‘Gülistan Doku nerede?’ diye sormaya devam edeceğiz" dedi.

Yeşil, yapacakları eylem ve etkinliklere katılım çağrısı yaparak, "Yaratılan korku, baskı, şiddet ve ölüm duvarlarını yıkıp birleşme zamanıdır. Bizleri evlere kapatmaya çalışanlara, daha fazla yoksulluk, daha fazla şiddet, daha fazla geleceksizlik sunanlara itirazımız var” diye kaydetti. Yeşil, 8 Mart’ta Sanat Sokağı’nda bir araya geleceklerini ve Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüyerek, miting düzenleyeceklerini aktardı.

 ŞIRNAK

Şırnak’ta kadınlar, eylem ve etkinliklerin startını yaptıkları şölenle verdi. Kent merkezinde bulunan bir düğün salonunda gerçekleştirilen şölende, “Bijî 8’e Adarê”, “Dem dema azadîya jinan e” yazılı pankartlar asıldı. Etkinliğe, TJA aktivistleri, HDP Kadın Meclisi üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı.

HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, mücadelelerini yükselttikleri bir dönemde 8 Mart’ı karşıladıklarını ifade ederek, “Erkek egemen sistem, kadınlar üzerinde uyguladığı baskıyı her geçen gün farklı yollarla sürdürmeye çalışıyor. Taciz, tecavüz ve kadın katliamları kanunları ile yasallaştırıyor. Toplumumuz üzerindeki bu baskılara karşı kadınların her zaman ve her alanda verdiği mücadele ile bitireceğiz. Tecride karşı, cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı birlik ruhuyla 8 Mart’a alanlarda olacağız” diye konuştu.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in gönderdiği mesaj da okundu. Kadın mücadelesine değinen İmir, “Direnişimiz tarihten geliyor. Her zaman egemenlerin bütün baskı ve zorbalıklarına karşı mücadelemizi sürdürdük. Maalesef ki hala sokaklarda, evlerde, Meclis’te kadınlar üzerine uygulanan baskı devam ediyor. Bizler de bedel ödeyenlerin izinden mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Sanatçı Berfin Aktay sahne aldı.