Kadınlardan mültecilerle dayanışma eylemi: Birlikte yaşayacağız !

Mültecilerle Dayanışan Kadınlar, savaş mağduru mültecileri geri gönderme politikasını siyahlar giyinerek protesto etti.

Şişli Pangaltı Metro çıkışında bir araya gelen Mültecilerle Dayanışan Kadınlar, İstanbul Valiliği’nin kayıtsız olan savaş mağduru mültecilerini 20 Ağustos’tan itibaren kayıtlı oldukları illere geri gönderme kararını protesto etti.

Irkçı karara, yası simgeleyen siyah giysiler giyerek tepki gösteren kadınlar, “Birlikte yaşayacağız” mesajını verdi.

Çok sayıda fraksiyondan kadınların yer aldığı eylemde, Türkçe, Kürtçe ve Arapça, “Unutmayın bir gün hepimiz mülteci olabiliriz”, “Mültecilik hakkı insan hakkıdır”, “Birlikte yaşayacağız”, “Irkçılığa karşı mültecilerle dayanışma” yazılı dövizler taşındı.

GÜLÜM: GERİ GÖNDERME POLİTİKASINA SON VERİLSİN !

Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, HDP Milletvekilli Züleyha Gülüm bir konuşma yaptı. Kimsenin kendi yurdundan isteyerek göç etmeyeceğini belirterek sözlerine başlayan Gülüm, savaştan, baskıdan göç etmek zorunda kalan insanlara gittikleri ülkede ırkçı davranışlarda bulunmanın insanca yaşama haykırı bir tutum olduğunu vurguladı.

Kadınlar olarak mültecilere ilişkin geri gönderme politikalarını kabul etmediklerini kaydeden Gülüm, şunları ifade etti

“Mültecilerin burada insanca yaşayabileceği; birlikte yaşayabileceğimiz koşullar istiyoruz. Özellikle kadınların savaş ve mültecilikte ne kadar ağır koşullarda yaşamak zorunda kaldıklarını biliyoruz. Tacize, tecavüze ve her türlü baskıyla, emek sömürüsüne maruz kaldıklarını biliyoruz. Öyle bahsedildiği gibi özellikle mülteci kadınların sefahat içinde yaşadıkları asla doğru değildir. Tam tersine yerleştikleri kamplar ve mahalleler başta olmak üzere çok kötü koşullarda yaşıyorlar. Biz buradan bir kez daha geri gönderme politikalarına son verilsin diyoruz. Mültecilere ilişkin işinize geldiğinde kullandınız, mülteciler üzerinden Avrupa’yı tehdit ettiniz şimdi de işiniz bittiği zaman geri göndermeye mi kalkıyorsunuz? Biz mültecilerin ve özellikle de kadın ve çocukların sonuna kadar yanındayız.”

Konuşmanın ardından kadınlar sessiz oturma eylemi gerçekleştirdi.