Kanadalı fotoğrafçının gözüyle Kürt kadın savaşçılar

Dünyada takip edilmesi gereken 30 fotoğrafçıdan biri olarak kabul edilen Kanadalı fotoğraf sanatçısı Joey Lawrence 2015 yılından bu yana Kürdistan’da DAİŞ’e karşı verilen mücadelede çektiği fotoğrafları kitaplaştırdı.

Kanada’da dünyaya gelen ve yılladır ABD’nin New York kentinde yaşayan fotoğraf sanatçısı Joey Lawrence Kürt savaşçılarını ilk duyduğunda şaşırmıştı. “Arap baharı” olarak adlandırılan süreci 2011 yılından itibaren takip ediyordu. 2012 yılının sonunda ise Kürt kadın ve erkeklerin yan yana hem Ortadoğu’daki rejimlere hem isyancılara hem de cihadist gruplara karşı mücadele ettiğini duymuştu.

Sosyal medyada Kürt savaşçılarının fotoğraflarını görünce “Kim bunlar ve aynı anda nasıl bu kadar güce karşı savaşıyorlar?” sorusunu sormuştu. 2015 yılının Mart ayında ise bu savaşçıları yerinde görmeye karar verdi. 4 yıl boyunca 4 kez Kürdistan’a giden ve özellikle Kürt kadın savaşçılarının mücadelesini gözlemleyen fotoğrafçı Joey Lawrence çalışmalarını “We Came From Fire” (Ateşten geldik) adıyla kitaplaştırdı.

Kanada merkezli Vice gazetesine HPG, YJA Star, YPG, YPJ ve QSD savaşçılarına dair izlenimlerini anlatan sanatçı Lawrence “Onları tanımakta ve onlara güvenmekte hiç zorluk çekmedim, ilk andan itibaren bu insanların yanında güvende olduğumu anladım” diye konuştu. Genelde savaşçılarının portrelerini çekmeye çalışan Lawrence “Oldukça samimi pozlar verdiler, çünkü yapmacık gülmelerine gerek yoktu, cephede bile hep gülüyorlardı” dedi.

‘KÜLTÜRLERİNİ NASIL KORUDUĞUNU GÖSTERMEK İSTEDİM’

Kitabında Kürt savaşçılarının fotoğraflarına yer vererek aslında Kürt kültürünün nasıl korunduğuna dair bir mesajı da vermek istediğini ifade eden Kanadalı fotoğraf sanatçısı devamla şunları söyledi: “Mevzu burada sadece bir fotoğrafçının yüzünü göstermek değil, çünkü onlar aynı zamanda kültürlerini de örneğin DAİŞ gibi gruplara karşı koruyorlar. Bu ayrıntıyı da göstermek istedim.”

Başta “National Geographic Channel” ve “History Channel” olmak üzere birçok uluslararası medya kuruluşu için fotoğrafçılık yapan Joey Lawrence için Complex gazetesi “Dünya çapında takip edilmesi gereken 30 fotoğrafçıdan biri” ifadesini kullandı. Lawrence kısa bir süre önce de Londra Ulusal Portre Galerisi tarafından ödüle layık görüldü.