Kavganın özgür komutanı: Armanc Goşkar

HPG gerillası Mihrali Yılmaz, YJA STAR komutanlarından Armanc Goşkar için “İdeolojik duruşunu besleyen bilgi birikimi, savaş ve yaşam tecrübesiyle buluşmuştu. Komutanlık nasıl gelişir, onun şahsında öğrendik” dedi.

YJA STAR komutanlarından Armanc Goşkar ile Botan sahasında tanışan HPG gerillası Mihrali Yılmaz, onunla yaşamanın, görmenin, duymanın ve şahitlik etmenin büyük bir değer olduğunu söyledi.

HPG gerillası Mihrali Yılmaz, YJA STAR komutanlarından Armanc Goşkar’ı anlattı: “2015 sürecinde Botan Sahası’nda bir direniş başladı. Bu direniş şehitlerini, Şehit Armanç Goşkar şahsında anıyorum. Heval Armanç Goşkar, 2015 sürecinde Botan sahasındaki direnişin öncü komutanıydı. Botan Komutanlığı sürecinde tanıştık. Yaşamdaki duruşu bizi çok etkiliyordu. Özellikle şehir savaşları sürecini sırtlayan, felsefesini kavrayan, iradesini ortaya koyan şehitlerden biriydi. Özgür kadın kişiliğinin gelişmesinde rol oynayan arkadaşlardandı. Doğaldı, öyle yaşardı. Bilgi birikimini paylaşandı. Aleviliğin getirdiği kültürel zenginlik yaşama da yansırdı. Büyük bir heyecan yaratırdı. Armanç Goşkar şahsında büyük bir manevi yoldaşlık açığa çıkıyordu o süreçte. Onunla yaşamak, görmek, duymak ve şahitlik etmek büyük bir değerdi.

Kadın mücadelesini yaşamdaki duruşuyla da sürdürüdü. Yoldaşlıktaki güven verici tarzı, paylaşma zemini sunuyordu. İdeolojik duruşunu besleyen bilgi birikimi, savaş ve yaşam tecrübesiyle buluşmuştu. 

Bir kış kampımız vardı Herekol’da, bizim yanımızda 10 gün boyunca ders verdi. Kadın özgürlük tarihini anlattı. Her ders sonunda sıkılmadan bizimle sohbet edip dinlerdi. Bu onun komutanlığını da gösteriyordu. Biz de yanındaydık ve cihazla sürekli arkadaşlarla görüşürdü. 2015’te başlatılan şehir direnişlerine komutanlık etti, yaşadığı tecrübeyi sürekli aktarıyordu ve cihaz üzeri moral veriyordu sürekli. Bu da savaşa, direnişe yansıyordu. Gelişen askeri boyuta ve arkadaşların durumuna göre değişikliklere giderdi, etki ederdi. Öz yönetim direnişinin koordineliğini yaptı. Gece ve gündüzünü çok dolu yaşadı. Gerekten dinlenmeden bu savaşın sonunun zafer olacağına çok inandı. Temposuna kimse yetişemiyordu. Zor hava koşulları, yaşanan sıkıntılar ve şehadetler asla önünde engel olmuyordu. Bu kadar aktif olması ve büyük rol üstlenmesi, bizi çok etkiliyor ve örnek oluyordu. 

Şehit Armanç Goşkar, büyük bir moral ve coşkuyla savaşa nasıl katılmamız, koordine etmemiz ve savaşmamız gerektiğini öğretti. Komutanlık nasıl gelişir, onun şahsında öğrendik.”