KBDH: Saralara, Merallere sözümüz var, faşizmi yıkacağız

Ocak ayı şehitlerini anan KBDH, "Faşist TC devletini, onu destekleyen kurum ve kişileri hedef alarak Rosalara, Merallere, Lalelere, Saralara ve Sêvêlere verdiğimiz sözü tutacağız" dedi.

Kadınların Birleşik Devrimci Hareketi (KBDH), Paris'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez ile özyönetim direnişleri sürecinde Silopi'de katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ın şahadet yıldönümüne ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Kadınların yeni yıla "Kadın Özgürlük Mücadelesiyle Kazanacak, Faşizmi Yıkacağız" hamlesi ile girdiklerine vurgu yapılan açıklamada, "Yeni yılın ilk ayı Ocak, yaşamlarıyla ve ölümü büyük bir cesaretle yenen duruşlarıyla yeni gelen yıllara çok daha büyük bir anlam ve umut katan Rosa Luxemburg, Meral Yakar, Lale Çolak, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar yoldaşların ölümsüzleştiği aydır.

2021 yılına yeni bir başlangıç yaparken, Ocak ayında yıldızlaşan kadın yoldaşlarımızın şahsında tüm devrim şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyor, bize miras bıraktıkları özgürlük mücadelesini zafere ulaştırma sözü veriyoruz. Rosalar, Meraller, Saralar, Rojbinler, Ronahiler, Sêvêler, Pakizeler ve Fatmalar faşizmi yıkma ve özgürlüğümüzü kazanma yolunda önümüzü aydınlatan birer meşaledir. Berlin’den İstanbul’a, Paris’ten Silopi’ye haykırılan “Vardık, Varız, Var olacağız!” sloganı, silahlarımızla birleşmiş ve mücadele bayrağını yükseltmenin temel gerekçesi olmuştur" denildi.

EYLEMLERİ İLE ÖN YARGILARI YIKTILAR

Rosa Luxemburg, Meral Yakar, Lale Çolak, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in mücadelesine dikkat çekilen açıklamada şunlar belirtildi: "Rosa, işçi sınıfı hareketine sızan revizyonist çizgiyle arasına kalın bir mesafe çizen, bununla da yetinmeyip birinci emperyalist paylaşım savaşı sırasında ikinci enternasyonalin sosyal şoven revizyonist önderlerine karşı kıyasıya mücadele etmeyi düstur edinmiş bir yaşamı yeğledi.

Meral, yaralı olarak kaldırıldığı hastanede işkencecilerin bütün tehdit ve dayatmalarına rağmen, ser verip sır vermeyerek Türkiye devrimci hareketinin ilk kadın şehitlerinden oldu. Lale, düşmanın zindanlarını direnişin ve umudun barikatlarına dönüştürerek, ölüm orucunun ilerleyen günlerinde bile kağıt ve kalemi elinden düşürmeden yarına kalacaklara kavganın gerekliliğini anlatarak adımladı bu yolu.

Diyarbakır 5 No'luda yaklaşık yirmi yıl tutsak bulunan ancak ne zindan öncesi ne zindanda ne de zindandan çıktıktan sonra kavgadan geri durmayan Sara, Paris’te Ronahi ve Rojbin’le birlikte katledildikten sonra bile sadece Kürt kadın hareketine değil bütün dünyada kadınlara başı dik ve kararlı yürümeyi öğretmeye devam etti. Sara, Rojbin ve Ronahilerden aldıkları bayrağı “Özyönetim, öz savunmasız olmaz” diyerek özyönetim direnişlerinde aktif bir rol oynayan ve arkadaşlarına yönelen düşmanın dikkatini dağıtmak için fedakarca hareket eden Sêvê, Pakize ve Fatma Silopi’den özgürlüğü müjdeledi.

Onlar, ataerkinin hüküm sürdüğü yaşamın tüm alanları gibi, devrimci mücadelenin de erkeklere özgü bir alan misali erkek görünürlüğüyle sınırlarının çizildiği o zorlu ve çetrefilli mecraya adım adım ayak bastılar ve mevcut olanı, kabul gören tüm yargıları kendi eylemleriyle yıkmayı başardılar. "

'TACİZCİ VE TECAVÜZCÜLERE HAYATI DAR EDECEĞİZ'

"Hep birlikte, bütün dünyada kadınlar ve ezilen cinsler olarak Rosaların, Merallerin, Lalelerin, Saraların, Sêvêlerin ve ismini tek tek sıralamakla bitiremeyeceğimiz tüm yıldızlaşan kadınların bilincini, öfkesini ve kararlılığını kuşanarak hep kavga olan yaşamlarımızı özgürlüğe evriltiyoruz" denilen açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı: "Kadınların ve ezilen cinslerin özgürlük mücadelesinde yükselişin yaşandığı 21. yüzyıl, her yürüyüşümüzün onur yürüyüşüne dönüştüğü, cesur ve umut yaratan bir çağdır.

Faşizmin karşısında ölümü yenen ve yıldızlaşan kadın yoldaşlarımızın deneyimleri ve yarattıkları bilinç, tüm dünyaya rehber oluyor; yol gösteriyor, mücadele azmi kazandırıyor. Birleşik devrim mücadelemiz, Ocak ayında ölümsüzleşen yoldaşlarımız şahsında tüm yıldızlaşan kadınlardan aldığımız mirasla eylemlerimizi çoğaltacağımız, özsavunmamızı güçlendireceğimiz, tacizci ve tecavüzcülere hayatı dar edeceğimiz adımlarla zafere ulaşacak.

Faşist TC devletini, onu destekleyen kurum ve kişileri hedef alarak Rosalara, Merallere, Lalelere, Saralara ve Sêvêlere verdiğimiz sözü tutacağız. Kadınların Birleşik Devrim Hareketi olarak başlattığımız hamleyi zaferle taçlandıracak ve Ocak ayında yıldızlaşan Rosalar, Meraller, Laleler, Saralar ve Sêvêler şahsında tüm ölümsüzleşenlerimizi özgürlük zılgıtlarıyla anacağız."