KCDP: Mayıs ayında 21 kadın katledildi

Kadın ve çocuklara yönelik Mayıs ayı şiddet raporunu açıklayan KCDP, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve katliamın devam ettiğine dikkat çekti.

Mayıs ayına ait şiddet raporunu yayımlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Mayıs ayında erkeklerin 21 kadını katlettiği belirtti. Cinsel şiddet ve çocuk istismarının devam ettiğine işaret edilen raporda ayrıca koronavirüs salgını koşullarının en çok kadınları zorladığına dikkat çekildi.

İçişleri Bakanlığı’nın katledilen kadınların sayısının azaldığı yönündeki açıklamalarına karşılık, bir haftada beş kadının katledildiğinin anımsatıldığı raporda, “Kadınların koronavirüs sürecine rağmen katledilen kız kardeşleri için gerçekleştirdiği eylemlere” yer verildi.

İçişleri Bakanlığı’nın, Polis Akademisi raporlarının çeliştiğine ve manipülasyonun devam ettiğine dikkat çekilen raporda, İçişleri Bakanının kadın katliamlarının azaldığı yönündeki açıklamalarıyla 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için kadınların verdiği mücadelenin görünmez kılınmaya çalışıldığı ifade edildi.

KCDP raporunda, mayıs ayında 18 kadının şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği kaydedildi. Raporda, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.

Raporda erken yaşta zorla evlendirme konusunun çocuk istismarını meşrulaştırma çabaları ile bu ayda da devam ettiğine dikkat çekildi.

Kimi siyasiler ve akademisyenlerin televizyon ekranlarında çocuk yaşta evliliği, çocuk istismarını meşrulaştıran söylemlerinin hatırlatıldığı raporda, özellikle salgın sürecinde evlere kapanmanın suça yardımcı olduğu ve çocuk istismarı vakalarını arttırdığı belirtildi.