KESK, 8 Mart programını açıkladı

KESK, 8 Mart programını ve 'İşyerinde Kadın Emekçilerin Temel Sorunları Araştırması'nı açıkladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında yapacağı eylem ve etkinlik programı ile İşyerinde Kadın Emekçilerin Temel Sorunları Araştırması' sonuçlarını açıkladı. KESK Genel Merkez’inde düzenlenen basın toplantısında, KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy konuştu.

8 MART PROGRAMI

Atasoy, 8 Mart programını şöyle açıkladı:
“*İşyerlerinde kadınları ziyaret ederek, kadın buluşmaları düzenleyerek, iş yeri önlerinde basın açıklamaları yaparak bu 8 Mart'ta öne çıkardığımız talepleri kadın emekçilerle buluşturacağız.
*4 Mart Çarşamba günü tüm illerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri önlerinde olacağız. Kadınların yaşamsal sorunlarına karşı duyarsız kalan, daha da vahim olanı kadınları yok sayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na seslenerek neden Kadın ve Eşitlik Bakanlığı istediğimizi bir kez daha açıklayacağız.
*7 ve 8 Mart günlerinde tüm illerde kadın örgütleriyle, emek meslek örgütlerinden, siyasi partilerden ve söyleyecek sözü olan tüm kadınlarla, miting alanlarında buluşacağız.”

ANKET SONUÇLARI

Atasoy, 'İşyerinde Kadın Emekçilerin Temel Sorunları Araştırması' kapsamında anket çalışması düzenlediklerini söylerken, araştırmaya katılan kadınların yüzde 48' inin iş yerlerinde cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa maruz kaldıklarını düşündüklerini kaydetti.
KESK’in anket sonuçları şöyle:
“İşyerinde ayrımcılığa uğradığını düşünen kadın çalışanların kadro durumuna bakıldığında, iş güvencesi daha az olanlar arasında ayrımcılığa uğradığını düşünenler daha fazladır. Eğitim düzeyi arttıkça, ayrımcılığa uğradığını düşünen kamu çalışanı sayısı artış göstermektedir. Başka bir ifade ile eğitim düzeyi arttıkça ayrımcılık konusundaki farkındalık da artmaktadır.
Araştırma kapsamında katılımcılara ‘Mobing, Fiziki-Cinsel-Sözlü taciz, Yasal hakların kullanımının engellenmesi ve Kariyer/yükselmede ayrımcılık’ durumlarına maruz kalıp kalmadıkları sorulmuştur. Birden fazla şıkkın işaretlenebildiği bu soruda katılımcıların yüzde 92’si en az bir haksız duruma maruz kaldığını ifade etmiştir.
Kamu çalışanı kadınların yarısından fazlası (%59) işyerinde mobbinge uğradığını düşünüyor.  Mobbingi, izin, örgütlenme vb. gibi yasal haklarını kullanırken engellenme (%39);
Araştırma kapsamında kadın çalışanlara; çalıştıkları işyerlerinde kreş olup olmadığı, yoksa kreş talep edip etmediklerini sorduk. Bu kapsamda kamu işyerlerinin yüzde 89’unde uygun bir kreş olmadığı ifade edilmiştir.
Ankete katılan kamu çalışanı her yüz kadından sadece 11’inin işyerinde kreş var.  Yüzde 5'lik oranla İşçi statüsünde çalışan kadınlar kreş hizmetinden en az faydalanan grup içerisinde yer alıyor. Eğitim durumuna göre bakıldığında, lisansüstü eğitim almış kamu çalışanı kadınların işyerlerinde, diğer kamu çalışanı kadınları göre biraz daha yüksek oranda kreş bulunduğu görünmektedir.
Kamu çalışanı kadınların yüzde 94'ü işyerlerinde kreş açılmasını talep ediyor. Kreş, her yaş grubundan, her statüden ve her meslek grubundan kamu çalışanı kadının ortak talebidir.
Birçok kamu emekçisi kadın için zorlu bir dönem olan doğum sonrasında bebek ve anne bakımı için ücretli doğum izni süresinin uzatılması gerekmektedir. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 51'i ücretli doğum izninin 32-44 hafta arasında olması gerektiğini, yüzde 28'i 16-31 hafta arasında olması gerektiğini, yüzde 21'i ise 45 hafta ve üzerinde olması gerektiğini ifade etmiştir.
Araştırma kapsamında katılımcı kadınların yüzde 86’sı, 33 ülkede resmi tatil olan 8 Mart’ın ülkemizde de tatil ilan edilmesini ve günün kadınların eşitlik ve özgürlük taleplerinin dillendirileceği etkinliklerle doldurulmasını talep etmektedir.”
KESK, tüm kadıları 8 Mart’ta alanlarda buluşmaya çağırdı.