KJK: Direnmeye ve özgür yaşamı yaratmaya devam edeceğiz!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamlarını değerlendiren KJK,"Jin, jiyan, Azadi sözleri ile yürümeye, direnmeye, özgürleşmeye  ve özgür yaşamı yeniden yaratma çalışmalarına devam edeceğiz"

 
KJK Koordinasyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün ardından bugün yazılı değerlendirmede bulundu.

'KADINLARIN GÜCÜ GÖRÜLDÜ'

KJK'nin açıklaması şöyle:
"8 Mart 2020, dünyanın her yerinde, dört parça Kürdistan’da ve Avrupa’da büyük bir coşku ve direnişle kutlandı. 21. Yüzyılda, cinsiyetçilik, milliyetçilik, dincilik ve bilimcilik zihniyeti ile donatılmış devletçi- iktidarcı erkek egemen ve faşist  güçlere karşı kadınlar özgürlük ideolojisinin teorisi temelinde görkemli bir direniş ve  isyan ruhu ile karşılık verdi.
Dünyanın birçok ülkesinde  gerçekleşen 8 Mart direniş kutlamalarına milyonlarca kadın alanlara çıkarak, devlet-erkek faşizmine karşı durduğunu 8 Mart vesilesi ile güçlü haykırdı. 'Dünyayı değiştirecek gücümüz vardır' mesajını çok güçlü ortaya koydu. Kadınların bugün küresel düzeyde en büyük sistem karşıtı gücü oluşturduğu, 2020 8 Mart vesilesiyle daha fazla görünür olmuştur .Yine iş bırakma eylemleri, Kuzey Amerika’da, Latin Amerika’da, Arjantin’de, Şili'de, Kürdistan'da ve onlarca ülkedeki  direnişler çok etkili ve erkek egemenliğinin yıkılışına ramak kaldığını haykırdı. Yine 21. yy ile birlikte bir kadın baharlaşması  ve kadın devrimi günbegün büyümektedir. Kadınların kürtaj yasağına karşı geliştirdiği eylemlilikler, Ortadoğu’da Kürt kadınlarının öncülüğünde gelişen özgürlük çizgisi ve demokratik kadın devrimi tüm insanlığın özgürlük arayışlarının, umutlarının pratikleştiğinin en somut emareleri olmaktadır. 21. Yüzyılın ilk başlangıcında daha fazla pratikleşen  kadın konfederalizmi,  kadın devrimi beş bin yıllık zalim, zorba-yalancı erkek egemen iktidarını, faşizmini geriletme iradesini ortaya koyarak  alanlara  aktı. Meydanları doldurdu. Dünyanın her yerinde yürüdü.
Kadının inşacı yönü ve örgütlenme gücünü zaman kaybetmeden birleştirmesi ile evrensel çapta büyük bir örgütleme zemininin güçlendiği  bir kez daha haykırıldı. Özgürlük temelinde direnen kadınların zılgıtları, çığlıkları, halayları, cesaret dolu yürüyüşleri, türküleri görkemli bir direnişle büyümektedir. Kadınlar artık ortak örgütlenme ve eylemselleşme adımlarını hızlı bir şekilde atmaktadırlar. İnsanlık, kadın özgürlük mücadelelerinin öncülüğünde ortak örgütlülükleri geliştirerek ve mücadeleyi yükselterek özgür-eşit yaşamı yeniden yaratacağı 'jin, jiyan, azadi' sloganında anlamlaştı.

'GÖRKEMLİ DİRENİŞİ SELAMLIYORUZ'

2020  8 Mart’ı evrensel çapta kadın örgütlülüğünü büyütecek bir mücadele günü olarak büyük etki yaratmıştır. Görkemliliği Kürdistan'ın her yerinde, Ortadoğu’da, Afrika’nın her karışında, Avrupa’nın tüm sokaklarında, Asya’nın zirvelerinde, Latin Amerika’da bütün ilerici, devrimci  kadınlar alanlara çıkarak özgürlük çizgisinde ısrarı haykırdılar. 'Dünyayı değiştirme gücümüz vardır' diyen milyonlarca kadının bu görkemli ve asil  duruşlarını selamlıyoruz. Devrim zamanının yarattığı heyecan, yüzyılımızı özgürlük çağına dönüştürme kararlılığı  ve iddiamız daha da büyümüştür.
21. Yüzyılı kadın zamanına dönüştürme umudumuz daha da güçlenmiştir. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde Dünya Kadınlar Gününde özgürlük için yürüyen, konuşan, şarkı söyleyen kadınları, Kuzey ve Latin Amerika’daki kadın direnişlerini, Kürdistan'ın her yerinde ve Türkiye’de tüm zulüm, faşizm çemberine rağmen onurlu mücadelelerini 8 Mart’ta meydanlara taşıyan tüm kadınların 8 Mart’taki görkemli  ve isyan ruhu ve direnişlerini selamlıyoruz.
Türkiye’de egemen erkek faşizminin, iktidarının, olağanüstü şiddet, tutuklama, işkence uygulamalarına rağmen başta Amed, Hakkari, Silopi, Urfa, Dersim, Batman, İstanbul, Mersin, Adana, Ankara olmak üzere sokaklara dökülen, direniş çığlıkları ile özgür ve eşit yaşama taleplerinin derin tutkusunu yaşayan tüm kadınların direnişlerini ve mücadelelerini saygıyla selamlıyoruz.
İstanbul feminist gece yürüyüşüne katılan her kadının özgürlük iddiasını, erkek devlet şiddeti ve faşizmini sarsan kadın duruşunu çok  anlamlı görüyoruz. DAİŞ zihniyetli ve kadın düşmanı olan AKP’nin-MHP'nin faşist erkek çetelerinin saldırılarına uğrayan kadınların mücadelesini asla geriletmeyeceğini biliyoruz. Kadın düşmanı AKP’nin kadınlara karşı geliştirdiği saldırılarını nefretle kınıyoruz. Kadınların direnişlerini selamlıyor, her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

TUTSAK KADINLAR SELAMLANDI

Cezaevlerinde tutuklu bulunan tüm kadın siyasetçileri, parlamenterleri, eşbaşkanları, anaları, Figen Yüksekdağ'ı, Sebahat Tuncel'i, Gültan Kışanak'ı, Aysel Tuğluk, Nurhayat Altun, Çağlar Demirel şahsında zindanlarda direnen tüm yoldaşlarımızı saygı ve sevgi ile selamlıyoruz. Kadınlar zindanlarda Sakine Cansız yoldaşın çizgisinde büyük bir direniş ruhu ile direnmekteler. Zindanlarda tutuklu bulunan tüm kadın yoldaşlarımız, faşizmin zulmüne karşı  direnmektedirler. Özgürlük tutsaklarına da bir kez daha selam olsun, diyoruz.

'TECAVÜZCÜ İKTİDAR YERLE BİR OLACAK!'

Türkiye’de eşitlik, özgürlük, adalet, barış, insan hakları doğa katliamına karşı örgütlenen, mücadele eden kadınların dayanışması, ortaklaşması ve öncülüğü temelinde gelişecektir. Erdoğan’ın tecavüzcü, faşist iktidarı kadın direnişleri, demokrasi, eşitlik, adalet, özgürlük istemleri ile yerle bir olacaktır. Halklar, inançlar, ezilenler kadın özgürlük mücadelesi öncülüğünde özgürlüğü yaratmaktadırlar. 8 Mart 2020 kadın direnişi, dünyayı değiştirecek gücün en somut ifadesi JIN JİYAN AZADİ olmuştur. 2020 8 Mart'ında kadınlar ayrıca 'Dünyayı  biz kurduk, özgürleştirecek olan da biz kadınlarız, kesintisiz ayaktayız' demiştir.

ROJAVA, ROJHİLAT, BAŞUR SELAMLANDI

Rojava Kürdistan’ında insanlığın özgürlük umutları kadınların öncülüğünde yeniden yeşererek gelişmektedir. Rojava devrimi demokratik ulusun kadın öncülüğünde yeniden inşasının gerçekleştiği bir devrim olmaya devam etmektedir. Kuzey Suriye'de başta Efrîn, Kobanê, Cizre, Şehba, Halep, Minbic, Reqa  vb. olmak üzere diğer tüm şehirlerde özgürleşmek için çalışan, mücadele eden, mevzilerde direnen tüm kadınları coşkuyla, inançla ve 8 Mart’ın direniş ve eylem ruhu ile selamlıyoruz. Rojhilat’ta tüm saldırılara, tehditlere, yasaklara  karşı  8 Mart’ı kutlayan kadın direnişçilerini, analarımızı, Başur Kürdistan’da bu yıl da kadın rengini ve tavrını ortaya koyan kadınları eylemlerinden dolayı kutluyoruz. Kandil halkımızın 8 Mart duruşunu da ayrıca kutluyoruz.

'ÊZİDÎ KADINLAR İÇİN TAVRIMIZI GÖSTERELİM'

Şengal’de TC’nin  tüm saldırılarına büyük bir cesaret ve kararlılıkla karşılık veren Êzidî analarımızı, YBŞ- YJŞ güçlerini bu mücadele gününde selamlıyoruz. Bilinçlenen, örgütlenen bu temelde büyük bir gelişmeyi yaşayan Êzidî kadınlarının, Êzidî halkımızın Kutsal Ezidxan topraklarındaki direnişini kutluyoruz. Êzidî halkımızın kutsal Ezidxan topraklarının işgalini kirli bir şekilde planlayan Türkiye devletinin işbirlikçilerini ittifakını nefretle kınıyoruz. Bu temelde başta Kürdistan kadınları olmak üzere, tüm dünya kadınlarını Şengal halkının, Êzidî kadınlarının haklarını savunmaya, Türk devletinin devşirdiği çeteler tarafından geliştirilen Şengal’i işgal ve soykırım saldırılarına tavır sahibi olmaya çağırıyoruz. Apocu ruhla, düşünce ve eylem tarzıyla örgütlenmiş olan Kadın Özgürlük Hareketimiz her zaman Êzidî kadınlarının, halkının özgürlük mücadelesinin yanında olacaktır.

'KADINLAR TECRİDİ KIRMA SÖZÜ VERİYOR'

Tüm dünyada, Ortadoğu ve Kürdistan’da 8 Mart 2020’yi büyük bir kadın direnişi, özgürlük ruhu ile görkemli bir şekilde kadın renkleri ile karşıladık. 8 Mart’ta bir kez daha kadınlar özgürlükle sözleşmelerini, Önder APO yenilediler. 'Önder APO üzerindeki tecrit kırılacaktır' denildi. Tarihte direnen, egemenliğe karşı başkaldıran kadınların özgürlük mirasını güçlü sahiplendiler. Beş bin yıllık egemen erkek sistemini asla kabul etmeyeceklerini  en güçlü biçimde ortaya koydular. 'XWEBUN olacağız ve özgürleşeceğiz' dediler. 21. Yüzyılda kadınların, halkların, inançların özgürlüğü, ortak demokratik yaşamı biz kadınların ellerinde, öncülüğünde, direnişinde varlık bulacaktır ve gerçekleşecektir.
Jin, jiyan, Azadi sözleri ile yürümeye, direnmeye, özgürleşmeye  ve özgür yaşamı yeniden yaratma çalışmalarına devam edeceğiz."