Köln sokakları kadınların sloganlarıyla yankılandı

8 Mart Köln’de büyük bir coşkuya sahne oldu. Zaman zaman yağan şiddetli yağmura rağmen yürüyüşe katılım yoğun oldu. Kadınlar ‘ırkçılığa, krize, eşitsizliğe, ayrımcılığa ve kadına dönük saldırılara’ izin vermeyeceğiz’ mesajı verdi.

Köln 8 Mart Kadın Platformu’nun organize ettiği yürüyüşe organize platforma göre dört bine yakın kadın katıldı. 15.00’te Roncaliplatz’da toplanmaya başlayan kadınlar yürüyüş öncesi müzik eşliğinde dans etti.

HEP BİRLİKTE HALAYA DURDULAR

Köln Kevana Zerin folklor ekibinin davul eşliğindeki halayına her halktan kadınlar da katıldı. Meydanda birçok kadın tarafından sık sık “Jin, Jiyan, Azadi” sloganı atılması dikkat çekti. Bir saatlik bekleyişin ardından kadınlar yürüyüşün en önünde “Feminist blok, kadınlar grevde” yazılı pankart eşliğinde Chlodwigplatz’a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Kürt kadınları da kendi kortejini oluşturdu.

GÖKKUŞAĞI RENKLERİYİZ

Kadınlar TJK-E bayrakları ve Paris’te katledilen üç Kürt devrimci kadının fotoğrafının yer aldığı flamalar taşıdı. Köln Viyan Kadın Meclisi’nın folklor ve davul ekibi de yürüyüşe katılarak kadınlara coşkulu anlar yaşattı. Elde dikilmiş Almanca “Kadınlar dünyayı değiştirecek” ve gökkuşağı renklerinde dünya sembolü kuşak da basının ilgisini çekti.

Rengarenk kıyafetleri ve taşıdıkları dövizlerle Köln’ün en işlek caddelerinde yürüyen kadınlar sık sık “Çok öfkeliyiz”, “Faşizme geçit vermeyeceğiz” sloganı attı. Rojava devriminin de selamlandığı eylemde kadınlar Ortak mücadeleye vurgu yaptı.

ROJAVA’YA SELAM

3 saate yakın süren yürüyüşün ardından kadın eylemciler Chlodwigplatz’a giriş yaptı. Bütün kadınların aynı anda dans etmeye başlamasıyla renkli görüntüler ortaya çıktı. Dans şölenin ardından konuşmalar yapıldı. Yürüyüşte birçok kadın kurumu söz alarak görüşlerini dile getirdi. YJK- E adına ise Yıldız Filmci bir konuşma yaptı. Filmci, kadınlara yönelik tüm saldırılara rağmen 21. yüzyılın giderek kadınlar ve halklar için özgürlük çağı olmaya doğru ilerlediğini vurguladı. “Her yerde, ortak bir demokratik yaşam projesine yönelik güçlü iradeli, örgütlü, kendini savunan kadın hareketlerinde bir artış var. Bunu akılda tutarak, kadınların baskın erkek faşizmine ve soykırım uygulamalarına karşı her zamankinden daha etkili bir şekilde savaşmalı.

Güzelliği, çeşitliliği ve adaleti yaşamak için birliğimizi ve organizasyonumuzu güçlendirmemiz gereken bir dönemdeyiz. Biz buna "Kadın Çağı" diyoruz. Kürt kadınlarının mücadelesiyle

“Jin, Jiyan, Azadi” sloganı artık bir slogan değildir ve bir yaşam felsefesine dönüşmüştür. Dünyanın her yerindeki kadınlara ilham verdi, birçok cesaret ve güç verdi.

Kadınların bu güçlü mücadelesi egemen sisteme bir darbe niteliğinde olacaktır” diye konuştu.

8 Mart Kadın Platformu da Rojava devrimini selamlayan bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından miting müzik şöleni eşliğinde sona erdi.