Komünist kadınların kenti: Morsang-sur-Orge

Fransa’da 15 ve 22 Mart tarihlerinde belediye seçimlerine hazırlanılırken, 67 yıldır sadece komünist kadın başkanlarca yönetilen Morsang-sur-Orge’da yeniden kadınların yönetime gelmesi bekleniyor.

15 Mart’ta ilk turu yapılacak belediye seçimlerinde 35 bine yakın yerleşim yerinin belediye meclis üyeleriyle başkanları belirlenecek. Fransız kamuoyu büyük oranda Paris başta olmak üzere büyükşehir belediyelerinin hangi adaylarca kazanılacağına odaklanırken, komünist adaylar çok az tartışılıyor.

2014 seçimlerinde ülkedeki 40 civarındaki 100 binin üzerinde nüfusa sahip şehirlerden sadece Saint-Denis’de, nüfusu 30 binin üzerinde olan 270 civarındaki kentten 22’sinde Fransız Komünist Partisi (PCF) ve Sol Cephe (FG) üyesi başkanlar kazanmıştı. Bu sayı toplamda 1700 civarında komünist belediye başkanının olduğu Fransa’da ciddi bir düşüş demek.

Ancak Fransız Komünist Partisi (PCF) ile Boyun Eğmeyen Fransa (FI) gibi birçok sol partinin bu yılki seçimlerde ellerindeki belediyeleri korumanın yanı sıra yeni birçok belediyeyi kazanma hedefleri bulunuyor.

1953’TEN BU YANA KOMÜNİST-KADIN BAŞKANLAR YÖNETTİ

PCF üyesi başkanların yönetiminde olan belediyeler arasında en dikkat çekeni, 1953 yılından bu yana sadece kadınların yönettiği Morsang-sur-Orge. Esssonne iline bağlı kentte 1953-1965 arasında Marie Geoffroy, 1965-1996 arasında Geneviève Rodriguez ve 1996’dan bu yana ise Marjolaine Rauze, belediye başkanı olarak görev yaptılar. Bu yılki seçimlerde ise yine PCF adayı Marie-Claire Arasa, Rauze’den bayrağı devralmaya hazırlanıyor.

KATILIMCI DEMOKRATİK YÖNETİMİ HAYATA GEÇİRDİLER

Özellikle tarımsal alanlarda kullanılan pestisitlere karşı mücadeleyi öne çıkaran Marie-Claire Arasa, komünist adayların daha ‘insani bir yaklaşımla’ halka gittiğini vurguluyor.

1996’dan bu yana kenti yöneten Marjolaine Rauze, Libération gazetesine verdiği demeçte, kadın başkanlar olarak kent sakinleriyle ilişkilerinde farklı bir yaklaşım sergilemeye çalıştıklarının altını çizdi. Rauze, kendisinin ilk yıllarında ‘Bana verdiğiniz gücü paylaşma’ sloganıyla halka yaklaştığını vurguladı.

Komünist kadın başkanların yönettiği Morsang-sur-Orge, yüzde 26’ya varan sosyal konut (HLM) oranıyla dar ve orta gelirli aileler ve yüzde 60’a varan müstakil evlerdeki daha iyi gelir grubundan bireylerin yaşadığı bir kent.

Epinay-sur-Orge, Viry-Châtillon, Sainte-Geneviève-des-Bois ve Grigny gibi kentlerin ortasında bulunan Morsang-sur-Orge’da 1998’de hayata geçirilen ‘Yurttaş Komiteleri’ ile halkın yönetime katılımının önü açılmış. Bunun için ise, Brezilya’nın Porto Alègre şehrindeki katılımcı demokrasi modelinden esinlenilmiş. Bu kapsamda oluşturulan ‘Yurttaş atölyeleri’ bünyesinde kentin önemli projelerinin tartışılarak, yurttaşların istemleri doğrultusunda şekillendirilmesi sağlanmış.