Kongreya Star, Dünya Anadil Günü'nü kutladı

Dünya Anadil Günü’nü kutlayan Kongreya Star Koordinasyonu, "Kendimizi demokratik bir ulus fikri ve felsefesi üzerine örgütleyip kültür, dil ve coğrafyayı koruyoruz" dedi.

Kongreya Star Koordinasyonu, Dünya Anadil Günü’ne dair yazılı açıklama yaptı.
Açıklamda, “1945 yılında kurulan kültürel ve dilsel çeşitliliği korumak için Kongreya Star Koordinasyonu olarak bugünü tüm dillerde, kültürlerde ve milletlerde kutluyoruz” denildi.

'KADINLAR DİLİN KORUNMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR'

“Demokratik özyönetim sistemi içine yerleştirilmiş demokratik bir ulus şuuruyla her bileşen bu yönetimin çatısında yerini almıştır” denilen açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:

“Kuzey ve Doğu Suriye'de, tüm milletleri, dinleri ve bileşenleri dahil etmek amacıyla kendimizi demokratik bir ulus fikri ve felsefesi üzerine örgütleyip kültür, dil ve coğrafyayı koruyoruz.


Bu idarenin temel ve önemli görevlerinden biri, annelerimizin bugüne kadar şiir, hikâye, folklor ve gündelik yaşamla muhafaza ettiği, ancak devlet sistemlerince eğitimi yasaklanmış olan anadilini canlandırmaktır. Anneler, Kürtçenin korunmasında çok önemli bir rol oynuyor. Rojava devrimiyle de çok sayıda kadının eğitim alanında yer alması buna büyük katkıda bulundu.”