Kongreya Star hamlesinin ikinci aşamasını başlattı

Kongreya Star “İşgale ve imhaya hayır… Birlikte yaşamı savunalım” hamlesinin ikinci aşamasını başlattı.

Kongreya Star, Qamişlo’da yaptığı açıklamada “İşgale ve imhaya hayır… Birlikte yaşamı savunalım” hamlesini ikinci aşamaya taşıdığını duyurdu.

Qamişlo’daki Zana Salonu’nda çalıştay düzenleyen Kongreya Star, kadına yönelik yapılan katliamların son bulması için eylem kararları alındı.

Saygı duruşu ile başlayan çalıştayda konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Yürütme Meclisi Üyesi Foza Yusif, “İnsanlık tarihinde kadın hep köleleştirildi. Bugün de erkek egemen iktidarlar köleliği devam ettirmek için uğraşıyor. Kadınlar, sisteme kurban edilmek isteniyor. Kadınlara yönelik şiddetin farklı şekilleri var. Sadece fiziki değil psikolojik şiddet başta olmak üzere çok farklı şiddet türleri var. Yıllarca DAİŞ çeteleri kadınlara yönelik katliamlar yaptı. DAİŞ çeteleri, toplumu teslim almak için doğrudan kadınlara saldırdı” dedi.

Kadın Haklarını Koruma ve Araştırma Merkezi üyeleri Mizgin Hesen ve Etiya Yusif ise, kadına yönelik şiddetin son bulması için yapılabilecekleri tartıştı. Mizgin Hesen ve Etiya Yusif kadına yönelik şiddetle mücadele için herkesin kadın örgütlerine destek vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Çalıştayın sonunda yapılan açıklamada Kongreya Star’ın hamlesinin ikinci aşamasına geçildiği duyuruldu. Açıklama Kongreya Star yöneticilerinden İbtisam El Hisên tarafından okundu.

Açıklama şöyle:

“Dünyada yaşanan son siyasi, askeri ve tüm alanlardaki olayları değerlendirdiğimizde kadınların köklü değişimler yarattığını görebiliriz. İlk olarak kadınlar işgal ve ataerkil sistem karşısında direnerek toplumsal ve doğal olan haklarını garanti altına aldı. Özelikle eşit temsiliyetin sağlandığı eşbaşkanlık sistemi için bunu ifade ede biliriz. Aynı zamanda buradaki devrim tüm dünya kadınları için ilham oldu. İşte bu doğrultuda 30 kadın kurumu kazanımlarını Suriye’nin geleceğine taşımak için ‘işgal ve soykırıma hayır, kadın ve yaşamı savunacağız’ sloganıyla bir hamle başlattı. Hamle 8 Ekim 2020 tarihinden 11 Ocak 2021’e Kuzey ve Doğu Suriye’de devam etti.

Hamlenin amacı Türk devleti ve çetelerinin işgal altındaki topraklarda kadınlar karşısında işlediği suçları açığa çıkarmaktı. İşgal altındaki bölgelerde tüm uluslararası sözleşmeler ihlal ediliyor. Demografik yapı değiştiriliyor. Tarih ve doğa tahrip ediliyor. Bu saldırılar insanlık ahlakı ve ölçütlerinin ayaklar altına alıyor”.

Açıklama “Jin Jiyan Azadi” sloganı ile sona erdi.