Kürdistan'da erkek vahşetinin raporu

Kuzey Kürdistan'da bir yılda 42 kadın katledildi, 33 kadın intihar etti, 35 kadının ölümü ise şüpheli bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi tarafından hazırlanan “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kadına Yönelik Şiddet Raporu” şube binasında düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Açıklama İHD Amed Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Sosyolog Ezgi Sıla Demir, rapor da İHD Amed Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Avukat Gurbet Yavuz tarafından okundu.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu yıl da ne yazık ki, her gün ortalama üç kadın katledildi. Kadınlar boşanmak istedikleri eşleri, ayrılmak istedikleri partnerleri, ağabeyleri, babaları ve en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete maruz kaldı veya öldürüldü. Ev içi şiddet, ev içi taciz çoğu zaman yargıya taşınamamakta, ev ve aile içinde konu kapatılmaktadır. Yargıya taşınabilen vakalarda failler, genel olarak iyi hal ve tahrik indirimi gibi nedenlerle hafif cezalar almaktadır. Yetkili polisler, çoğu vakalarda ev içi şiddeti ailenin özel durumu olarak ele almakta, gerekli yasal işlemleri yapmadan, kadına nasihat ederek onu şiddet ortamına geri göndermektedir. Taciz ve tecavüz faili kolluk güçleri ise adeta cezasızlık zırhı ile korunmaktadır. Zaynal Abarakov ve Musa Orhan bunun son örnekleri oldu. Her iki kişi kamuoyu vicdanında mahkum olurken, yargı süreçleri skandala dönüştü.

Kadınları katledenlerin cesareti ise cezasızlık politikasının ürünüdür. Çünkü yargı ve siyaset önce kadını suçlamakta, toplumsal cinsiyet rollerinin dışına çıktığını ima etmektedir. Mahkemelerde yargı ve katillerin avukatları kadınların yaşamlarını sorgulamaktadır. Tüm bu durumlar yetmezmiş gibi Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesine ve Bunlarla Mücadeleye dair sözleşme olan İstanbul sözleşmesinin hükümlerine uyulmamaktadır. Bu sözleşme adeta yok sayılmakta ve sözleşmenin anti propagandası yapılmakta ve kaldırılması için her türlü girişimde bulunulmaktadır. Oysa 2011 yılında imzalanmış olan bu sözleşme Türkiye Anayasasındaki hükümlerle eş değerdir. Aile/ yuva dağıtmaktan ziyade kadını ve yaşamını koruyan birçok unsuru içermektedir. Sözleşmenin iptali yerine etkin olarak uygulanması tartışılmalı, eldeki olanaklar bunun için kullanılmalıdır. Aksi halde her yıl ortaya çıkan bu vahim tablolar artmaya devam edecek, birçok kadın yaşamını yitirecektir.

25 Kasım 2019- 25 Kasım 2020 tarihleri arasında, yani son bir yılda, aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen erkek şiddeti sonucu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 42 kadın katledilmiş ve 33 kadın intihar sonucu yaşamını yitirmiştir. 35 kadın ise şüpheli bir biçimde ölü olarak bulunmuştur. İnsan hakları derneği olarak yaptığımız bu tespitler Türkiye’nin sadece bir bölgesinde meydana gelmiş, kadın kimliği üzerinden gerçekleşmiş olayları yansıtmaktadır. Türkiye’nin genel tablosu ise elbette daha vahimdir."

ERKEK VAHŞETİNİN BİLANÇOSU

Raporda yer alan bilgilere göre, Kuzey Kürdistan'da 33 kadın intihar etti, 35 kadının ölümü şüpheli bulundu ve 42 kadın katledildi.

Cinayetlerin gerçekleştiği kentlere dair veriler ise şöyle:


AMED: 9
ANTEP: 4
MARAŞ: 4
ELAZIĞ: 3
AĞRI: 3
MARDİN: 3
BİNGÖL: 2
KARS: 2
URFA: 2
ERZURUM: 2
BATMAN: 2
VAN: 1
MUŞ: 1
ŞIRNAK: 1
MALATYA: 1
ARDAHAN: 1
IĞDIR: 1