Kürt kadınları Almanya ve Hollanda'da diktatörün yargılanması istedi

Kürt kadınları Almanya ve Hollanda'nın bir çok kentinde Türk devleti ve başındaki diktatör Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etti, Leyla Güven'e özgürlük istedi.

BERLİN

Kürt kadın hareketi TJA'nın başlattığı  “Diktatörün yargılanması için 100 neden” adlı eylem kampanyası kapsamında Berlin Leopldpatz’da bir eylem düzenlendi.

Dest-Dan Kadın Meclisi ve Alman aktivistler, Erdoğan ve rejiminin yargılanmasını istedi.

Erdoğan rejiminin Kürdistan'ın kuzey, güney ve batı (Rojava) parçalarında katlettiğin kadın ve çocukların isimlerinin okunduğu eylemde, Alman aktivistler adına bir konuşma yapan Gisela Rhein, özellikle Efrin'de 2018'den bu yana Erdoğan'ın emriyle işlenen suçlara dikkat çekti.

Rhein, Kürt devrimciler Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın 9 Ocak 2013'te Paris’te Erdoğan’ın emri ile katledildiğini de belirtti.

Kadınlar bir yandan Erdoğan’ın yargılanması için nedenleri sıralarken, paralel olarak kampanya kapsamında imza topladılar.

Eylem boyunca sık sık “Jin Jiyan Azadi” sloganı atan kadınlar Türk devletinin rehin aldığı Leyla Güven'in özgürlüğünü talep eden bildiriler dağıttı.

DUİSBURG

Almanya'nın Duisburg kentinde  “Diktatörün yargılanması için 100 neden” kampanyası kapsamında bir araya gelen kadınlar, Leyla Güven'nin tutuklanmasını protesto etti.

Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi'nin çağrısıyla saat 17.00'de merkezi tren garı önünde onlarca kadının katılımıyla gerçekleşen mitingde meclis adına Amara Tolhildan bir konuşma yaptı.

Tolhildan, "Biz kadınlar olarak diktatörlerin kadına karşı geliştirdiği yok etme politikasına karşı direnişi yükseltiyoruz. Dünyanın her yerinde totaliter sağcı, faşist, muhafazakar, cinsiyetçi yöneticiler ve devlet başkanları cinsiyetçi söylem ve politikalarıyla kadınların mücadelelerini ve başarılarını hedef alıyor" dedi.

Katledilen binlerce kadını hatırlatan Tolhildan, "Özellikle de Kürdistan coğrafyasında Erdoğan rejiminin öncülük ettiği ve sayısızca kadın katliamlarıyla sonuçlanan göz görülür savaş suçları varken bu sessizliği anlamak mümkün değildir" diye konuştu.

Eylemde DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in tutuklanması da kınanarak, tüm siyasi tutsaklara özgürlük istendi.

Yoğun yağmur altında gerçekleştirilen eylemde, Türk diktatörünün yargılanması için imza toplandı.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde YJK-E'nin organize ettiği bir eylemle de diktatörün ve rejiminin yargılanması istendi.

Saat 15.00'te başlayan eylemde, Erdoğan rejiminin katlettiği kadınların fotoğrafları sergilendi.

Diktatörün yargılanması için onlarca imzanın da toplandığı eylem, iki buçuk saat sürdü.

Bu eylem ardından gençlik hareketleri TCŞ ve TEKO-JIN de başka bir semte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük talebiyle bir eylem gerçekleştirdi.

FREIBURG

Almanya'nın Freiburg kentinde Nuda Kadın Meclisi saat 15.00'te bir eylem düzenledi.

Bir buçuk saat süren eylemde, Türk devletinin katlettiği kadınlar anlatıldı.

Eylemde Leyla Güven'in derhal serbest bırakılması da istenirken, diktatörün yargılanması için imza toplandı.

AMSTERDAM

Hollanda Kürt kadın hareketi başkent Amsterdam'da Türk konsolosluğu önünde bir eylem düzenledi. Eylemde, Leyla Güven şahsında tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması talep edildi.