Kürtler BM önünden seslendi: Şengal’in statüsü tanınsın

Şengal'de 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çeteleri tarafından düzenlenen soykırım saldırılarında yaşamını yitirenler İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde düzenlenen eylem ile anıldı.

Kürdistanlılar 24 Ocak'tan bu yana her Çarşamba günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talebiyle Cenevre’deki BM Ofisi önünde oturma eylemi gerçekleştiriliyor. Bu haftaki oturma eyleminde Şengal katliamının 7. yılında katliam protesto edilirken, katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde düzenlenen anmada Şengal katliamında yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

YJK-S aktivisti Berivan Avcı anmada yaptığı konuşmada “Bundan 7 önce Şengal'de Êzidî halkına yönelik katliamda binlerce Êzidî katledilmiş, binlerce Êzidî kadını köle pazarlarında satılığa çıkarılmış ve yüzbinlerce insan topraklarından kopartılarak göçe zorlanmıştır. Katliamın yaraları bugün tazeliğini korumaktadır. HPG gerillaları, YPG, YPJ savaşçıları tarafından DAİŞ çetelerine karşı verilen mücadeleyle çeteler geri püskürtülmüştür. 

Uluslararası devletlerin taahhüt ettiği Şengal halkının iradesi ve Şengal'in statüsü tanınmalıdır. BM bu açıdan sorumluluğunu yerine getirerek gerekli adımları atmakla yükümlüdür” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından YJK-S aktivistleri Şengal'de Êzidî kadınlarına yaşatılan zulüm ve işkence bir tiyatro gösterimi sahnelenerek aktarıldı.

Anma  “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla sona erdi.