Kuzey ve Doğu Suriye’de 25 Kasım etkinlikleri

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü dolayısıyla Kongre Star ve kadın örgütleri birçok kente alanlara çıkarak farklı eylemler gerçekleştirdi.

ŞEHBA

Efrîn sivil kurum çalışanı kadınlar Şehba’nın Ehdas parkında bir araya geldi. Eyleme katılanlar Türk devleti ve çeteleri tarafından katledilen kadınların fotoğraflarını ve direnişçi kadınların fotoğraflarını taşıdılar.

Yapılan eylemdeki açıklama Demokratik Toplum Eğitim Komitesi Üyesi Zahîde Memo ve Şehba Kantonu eğitim Komitesi Sözcüsü Necah Hisên tarafından okudu.

Yapılan açıklamada şunlar belirtildi: “Mücadeleci kadınlar Şehit Sakine, Fidan, Leyla, Hevrin, Zehra, Hebûn,, Emine ve diğer şehitlerin ruhu ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele gününü karşılıyoruz. Bugüne dikkat çekelim, her dakika her saat kadın şiddet ile karşı karşıya kalıyor. Kadınlar her yerde şiddet, kaçırma, tecavüz ve gözaltılar ile karşı karşıya kalıyor. Kadın köleleştirmek isteyen zihniyet, Sümerler döneminden beri değişmedi ve hız kesmeden devam ediyor."

Birçok yasa ve kararın çıkmasına rağmen kadın haklarına yönelik saldırlar Suriye’de halen devam ettiğine de dikkat çekilen açıklamada özelliklede işgal edilen bölgelerde bu durum daha da arttığı kaydedildi.

Kadınlara ve topluma yönelik tüm çirkin ve ahlaksız saldırılar kınanarak kadınlardan mücadeleyi daha fazla mücadeleyi büyütmesi çağrısı da yapılıd.

KOBANÊ

Kobanê kantonu Kadın Hareketi’nin aynı amaçla Sirîn beldesinin girişinde yaptığı açıklamayı Kongreya Star üyesi Esma Kino okudu.

Günün anlam ve önemine vurgu yapılan açıklamada, “Kadınlar artık kendilerine yönelik zulmü sonlandırabilir. Kadınların siyasi ve askeri anlamdaki direnişleri bunun en canlı örneğidir. Kadınlar sayesinde elde edilen kazanımlara rağmen, bugün kadınlara dönük şiddet devam etmektedir. Özellikle işgalci Türk devleti ve çeteleri kadınların sesini kısmak, morallerini bozmak istiyor. İşgalciler bu amaçla Zehra’yı, Hevrîn’i, Hebûn’u Aqide ve Emine Ana’yı hedef aldı” denildi.

Açıklamanın sonunda kadınlara birlik çağrısı yapıldı.

EYN ÎSA

Kongreya Star’ın Eyn İsa’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamaya, Girê Spî kantonundaki ve Eyn İsa ilçesindeki komite ve meclis temsilcileri katıldı.

Açıklamayı okuyan Kongreya Star üysi Heya el Eli, kadına dönük her türlü şiddeti kınadı.

Açıklamada, işgalci Türk devleti ve çetelerinin işgal ettiği bölgelerdeki kadınlar başta olmak üzere, Girê Spî kantonundaki ve Eyn İsa ilçesinde şiddete maruz kalan kadınlara mücadele ve direnişi büyütme çağrısı yapıldı.

Ayrıca, insan hakları örgütlerine, hukuk örgütlerine ve kadın örgütlerine kadınların yaşadığı acılara karşı sessiz kalmaktan vazgeçme çağrısı yapıldı.

DÊRAZOR

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü kapsamında Dêrazor Sivil Halk Meclisi üyesi kadınlar alanlara çıkarak açıklama yaptı.

Baxoz Meclisi Eş başkanı Madilîn Ebdulrehman yaptığı açıklamada, “Kadına yönelik şiddetle mücadele için yılda sadece bir gün var ama biz her gün bu şiddetle mücadele ediyor ve kendimizi savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bir yıl içerisinde birçok kadın şiddet ile karşı karşıya kalarak kendilerine karşı işlenen suçlara karşı adli soruşturmaların başlatılmasını talep ettiler. Suriye savaşından bugüne kadar kadınlara yönelik pek çok şiddet uygulandı. Bu şiddet uygulamaları Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde de yaşanmakta” diyen Madilîn Ebdulrehman açıklamayı şöyle bitirdi: “Biz söz verdik ve asla bu şiddete teslim olmayacağız. Fırat bölgesinde yaşayan kadınlar ve özelliklede Dêrazor’da yaşayan kadınlar olarak her gün şiddete karşı sesimizi yükselteceğiz. Hep birlikte kadınları savunacağız.”