Kuzey ve Doğu Suriye’de 8 Mart eylemleri

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê, Girkê Legê, Dêrik, Şehba ve Şêrawa kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlendi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok merkezinde kadınların eylem ve etkinlikleri sürüyor.

HESEKÊ

PYD Kadın Meclisi tarafından Reşo Salonu’nda seminer verildi. Saygı duruşu ile başlayan seminere çok sayıda kadın katıldı.

Seminerde konuşan Şehit Ruken Akademisi yöneticilerinden Ezîz Eli, erkeklerin erkek egemen zihniyetten özgürleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Seminer sloganlarla son buldu.

GIRKÊ LEGÊ

Kongreya Star Girkê Legê Koordinasyonu tarafından erkeklerin kadına yönelik bakış açısının değiştirilmesi ve kadının toplumdaki rolünün tanıtılması için erkeklere yönelik bir seminer düzenledi. Rimêlan’da bulunan İşçiler Sendikası’nda düzenlenen seminere çok sayıda erkek katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan seminerde Dêrik Demokratik Toplum Akademisi yöneticilerinden Şîlan Dêrik konuştu. Erkek egemen zihniyetin dönüştürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şîlan Dêrik, kadının toplumdaki rolünün önemini anlattı. İşgalcilerin halkları esir almaya ve gelişmişlik konusunda da geri bırakmaya çalıştığına dikkat çeken Şîlan Dêrik, toplumun işgalcilerin planları karşısında daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

DÊRIK

Dicle Kültür ve Sanat Merkezi’nde 8 Mart konulu seminer verildi. Seminere çok sayıda kadın ve erkek katıldı. Saygı duruşu ile başlayan seminerde Dêrik Meclisi Eşbaşkanı Zelfa Bidur konuştu.

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların her alanda yerini aldığını hatırlatan Zelfa Bidur, “Askeri, siyasi, diplomasi ve ekonomi başta olmak üzere kadınlar her alanda karar mercilerinde yer alıyor. Tarihte yaşanan tüm devrimlerde kadınlar direnişçi rolünü ortaya koydu. New York’taki eylemlerden Rojava devrimine kadar emekçi kadınların mücadelesi özgür kadının sembolü haline geldi” dedi. Seminer sloganlarla sona erdi.

ŞEHBA

Genç Kadınlar Birliği üyeleri giydikleri yöresel kıyafetlerle Şêrawa ilçesinde yürüyüş gerçekleştirdi. Bando takımı eşliğinde yürüyen kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini ve üzerinde “Özgür kadının zaferi 8 Mart’ı süslüyor” yazılı pankart taşıdı. İşlek caddeler boyunca yürüyen kadınlar, 8 Mart’a dikkat çekti.

Kongreya Star tarafından Şêrawa’da bulunan Veger Kampı’nda da 8 Mart şöleni düzenlendi. Şölende devrimci şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.