Kuzey ve Doğu Suriye'de 8 Mart kutlamaları-YENİLENDİ-I

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar, Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla alanlara akın etti.

MİNBİC
Minbic’de 8 Mart kutlamasındaki konuşmalarda tüm kadınlara mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.
Etkinlikte konuşma yapan Minbic Kadın Meclisi Sözcüsü İbtisam Abdulkadir, tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.
Suriye Gelecek Partisi Üyesi Ezab Ebud da özgürlük ve adalet mücadelesi veren tüm kadınlar anarak şehit Hevrîn Xelef’in mücadelesini yaşatacaklarını belirtti.
Minbicli kadınlar, müzik ve folklor etkinlikleriyle kutlamalarına devam etti.

ŞEHBA
Şehba’daki kutlamalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın perspektiflerinin okunmasının ardından Şehba Özgür Kadın Birliği yöneticilerinden Neriman Hisên konuştu.
Özgürlük mücadelesi veren tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayan Hisên, “Kadınların yaktıkları ateş dünyayı aydınlatmıştır ve hiç sönmeyecektir. Kadınların direnişi kolay olmamıştır. Kadınlar hala şiddete ve katliamlara maruz kalmaktadır. 8 Mart bu anlamıyla kadınların mücadelesindeki en önemli aşamadır” dedi.
Kongreya Star Şehba Koordinasyonu Üyesi Zelûx Reşîd de Kongreya Star adına Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarının mesajını okudu.
Kutlama Kadın Kültür Sanat Hareketi Kevana Zêrîn’e bağlı grupların sahne almasıyla devam etti.

QAMIŞLO
Qamişlo Kantonu’na bağlı Tirbespiyê ilçesindeki kutlamalarda okunan Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların mesajında, “ Kazanımlarımız yeni nesillere miras olacaktır” denildi.
Tirbespiyê’nin Mizgeftê köyünde devam eden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamasında, Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların 8 Mart mesajı okundu. Kuzey ve Doğu Suriye genelinde ortak okunacak mesajda şu ifadeler de yer aldı:
"Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar olarak bugün tüm alanlarda, yarattığımız kahramanlık destanlarıyla edindiğimiz kazanımlardan gurur duyuyoruz. Tarih, YPJ’nin verdiği mücadeleye şahit olmuştur. Tüm kazanımlarımız ve DAİŞ terör örgütüne karşı verdiğimiz mücadele bir miras olarak yeni nesillere aktarılacaktır.
21’inci yüzyılda kadınlar, artık dünyaya getirdikleri kız çocuklarının önünde engel ve mahrumiyet dolu bir yaşam olmaması için mücadele ediyor."

KOBANÊ

Kobanê’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, “Mücadelemiz özgürlüğümüz direnişimiz zaferimizdir” şiarıyla Özgür Kadın Meydanı’nda kutlandı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve şehitlerin posterleriyle donatılan miting alanında, yöresel elbiseleriyle yer alan kadınlar Kongreya Star bayrakları taşıdı.

Mitingde konuşan Kongreya Star Kobanê Koordinasyonu Sözcüsü Zehra Berkel, “Kuzey ve Doğu Suriye’de DAİŞ teröristlerine karşı verilen mücadeleye hepimiz şahit olduk. Bugün aynı direniş Türk devletine karşı sürüyor. Teröristlere karşı direnen tüm kadınlara selam olsun” dedi.

Demokratik Toplum Akademisi Sözcüsü Felek Yûsiv, YPJ’nin 8 Mart mesajını okudu. Kadınların erkek egemen zihniyet tarafından saldırıya uğramaya devam ettiğini söyleyen Felek Yûsiv, kadınların kelepçelere karşı direnmeye devam ettiğini vurguladı.

Girê Spî Meclisi Eşbaşkanı Hêvîn Ismaîl, kadınların özgürlük mücadelesi verdiğini vurgulayarak, “Türk devleti Girê Spî’de her şeyden önce kadınları göçe zorladı. Çünkü kadınlardan çok korkuyorlar” dedi.

Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Lemîs Abdullah ve Kobanê Asayiş Güçleri Yöneticisi Feryaz Misto da mitingde söz alarak kadın mücadelesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kobanê’deki kutlama Hîlala Zêrîn Grubu’nun sahne almasıyla sona erdi.

HALEP
Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinden kadınların 8 Mart’ı karşıladıkları alan ise Eşrefiyê mahallesindeki Henan Hastanesi oldu.
Ulusal kıyafetleriyle kutlamaya katılan kadınlar YPJ bayrakları taşıdı.
Kutlamalar Öcalan’ın perspektiflerinin okunmasıyla devam etti.
Etkinlik Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Hediye Yûsif’un konuşmasıyla sürdü.
Yûsif konuşmasında, “İnsanlığı karanlıklardan ve kölelikten kurtarma adına canlarını feda eden Kuzey ve Doğu Suriye devrimini yaratan kadınlar, tüm dünya kadınları için bir sembol olmuştur” dedi.

HESEKÊ
Hesekêli kadınların 8 Mart etkinlikleri Kürt ulusal marşı ‘Ey Reqîb’ ile başladı.
Öcalan’ın posterleri ile Kongreya Star ve YPJ bayraklarının donatıldığı alana kadınlar, ulusal kıyafetleriyle geldi.
Etkinlik programına göre Kürtçe, Arapça ve Süryanice kutlama mesajları okunduktan sonra çeşitli kültür sanat etkinlikleri ve konuşmalarla devam ediyor.

REQA
Reqa’daki 8 Mart etkinliğinde Tebqa Kadın Yönetimi Üyesi Zehra Hemada tarafından Öcalan’ın kadın mücadelesi perspektiflerinin okunmasının ardından konuşmalar yapıldı.
Reqa ve Tebqa kadın yönetimleri adına Haliye El Kecwan, Suriye Gelecek Partisi Üyesi İntisar Davud, şehit aileleri adına Foza Mihemed, Genç Kadın Birliği adına Emira İbrahim ve YPJ komutanlarından Hafin Ereb konuşma yaptı.
Etkinlik, konuşmaların ardından müzik ve folklor gruplarının sahne almasıyla devam etti.

DÊRAZOR

Dêrazor ve kırsal köylerinden Yedi Kilo Bölgesi’nde bir araya gelen yüzlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü coşkuyla kutladı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı kutlamada, bölgedeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, QSD komutanları, İç Güvenlik Güçleri ve kadın meclisi üyeleri de katıldı.

Kutlama alanındaki sahne, şehit posterlerinin yanı sıra “Özgür irademizle zafere ulaşacağız” ve “Mücadelemiz özgürlük, direnişimiz zaferdir” yazılı pankartlarla donatıldı. Kutlamaların açılış konuşmasını yapan Dêrazor Kadın Yönetimi’nden Melak Rebah, kadınların DAİŞ çetelerinin işgalinden sonra ilk kez özgürce 8 Mart’ı kutladığını belirterek, şehitlerin özgür günler için sarf ettiği fedakarlıkları sürdüreceklerini söyledi.

Dêrazor Sivil Meclisi Eş Başkanı Leyla El-Hesen ise, kadınların şiddete asla boyun eğmediğini belirterek, devrim süreciyle birlikte kadınların her alanda tarihi kazanımlar elde ettiğini söyledi. Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Wefa Celal ise Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların tüm dünya kadınlarının özgürlük mücadelesine öncülük ettiğini vurguladı.

Yapılan konuşmaların ardından tiyatro ve folklor grupları sahne aldı.

Kutlama, devrim şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.