Lübnan'da kadına yönelik şiddet ve tacize karşı yeni yasa

Lübnan parlamentosu, tacize ve ev içindeki şiddete karşı kadınların korunması amacıyla yeni tedbirleri onayladı. Kadın hakları savunucusu bu tedbirlerin yetersiz olduğu tepkisinde bulundu.

Milletvekilleri tarafından kabul edilen yeni yasa, "başta işyerinde olmak üzere cinsel tacizi suç" sayarken, para cezaları ve 2 yıla varan hapis cezaları öngörüyor.

Bu yasa, Lübnan'da türündeki ilk yasa özelliğini taşıyor.

Lübnanlı Kadınlar Ulusal Komisyonu, yasa metninin "korumayı garantilediğini ve mağduru desteklediğini" belirtti.

Legal Agenda isimli hukuksal alanda faaliyet yürüten sivil toplum örgütünden Karim Nammur, başta cezaya başvurulması olmak üzere bazı noktalarda yetersizlikler olduğu tepkisinde bulundu.

Nammur, "Bu şu demek oluyor, dava kamusal olacak; polise gidilecek, sorgu yargıcının önüne çıkılacak, sonra da yargıçların önüne" dedi.

Nammur, "Bu bir engeldir, suç duyurusunda bulunmaya teşvik değil" diye ekledi.

ZANLI DEĞİL, MAĞDUR KANITLAMALI!

Ayrıca mağdurun "taciz eylemini ve sonuçlarını kanıtlaması gerektiğini" ifade eden Namur, "Zanlının hiçbir şey yapmadığını kanıtlaması tercih edilmeliydi" diye belirtti.

Birleşmiş Milletlerin Lübnan özel koordinatörü Jan Kubis, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada bu yasanın "kadın hakları ve insan haklarını pekiştirmek için ilerleme" olduğunu savundu.

AFP'ye konuşan feminist organizasyon KAFA avukatlarından Leyla Awada, Pazartesi günü Parlamentonun, aile içi şiddete ilişkin de bir madde kabul ettiğini belirtti. Bu madde "ekonomik ve psikolojik şiddetin cezalandırılması" yasasına eklendi.

EVLİLİKTEKİ TECAVÜZÜ SUÇ SAYMIYOR

Kabul edilen tedbirler, evlilik sırasındaki tecavüzü suç saymıyor. Sivil toplum örgütleri yıllardır, taciz, tecavüz ve şiddete karşı sert cezalar istiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW'den Lübnan uzmanı Aya Majzub, "Mağdurla evli olmak, cinsel suçu bir mahkumiyetten muaf tutmamalı. Yasanın uygulanıp uygulanmaması, Lübnan'ın kadın ve kızların korunması üzerine taahütleri konusunda gerçek bir test olacak" dedi.