Mahkeme kadın katliamına 'yaralama' dedi

Wan Bölge Adliye Mahkemesi, eşi Makbule Sevinç’i katleden Necat Sevinç hakkında verilen müebbet hapis kararını bozdu, üstüne iyi hal indirimi uygulanmasını istedi. Kararın arkasında ise siyasetçiler ve yargı bürokrasisi var.

KADIN KATLİAMI

Mûş merkeze bağlı Xicik (Dereyurt) köyünden 2021 yılında Erzirom’a giderken Necat Sevinç’in kontrolünde olan araçta Bostankent-Karameşe köyü yol ayrımında şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Makbule Sevinç ile ilgili davanın karar duruşması, 5 Temmuz 2023 tarihinde Mûş 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Mahkeme, Necat Sevinç hakkında “Tasarlayarak eşe karşı kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verdi.

‘CEZA YOK, İYİ HAL İNDİRİMİ YAPILSIN’

Wan Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi’nde yerel mahkemenin verdiği ceza istinaf mahkemesi tarafından bozulurken, bozulan kararda savcının usulüne uygun mütalaa vermediği, sunduğu mütalaayı tekrarladığı yer aldı.

Öte yandan Wan Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin “Tasarlayarak eşe karşı kasten öldürme” suçundan verdiği cezayı bozdu. Bozulan kararda, “Kasten öldürme değil, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralamadan” ceza verilmesi istendi. Aynı zamanda kararda “iyi hal indirimi yapılmadan” ceza verilmesi yer aldı.

FAİL ÖDÜLLENDİRİLİYOR

Yaşadıkları İstanbul'dan memleketleri Mûş'a gelen Makbule Sevinç ve fail Necat Sevinç, bir hafta Mûş'ta kaldıktan sonra Erzirom’a hareket etti. Köye gittikten sonra Necat Sevinç'in ailesi, ısrarla Makbule'yi eşi Necat'ın küs olduğu ablasının evine götürdü. Bunu duyan fail Necat Sevinç, köyün içinde eşi Makbule'ye tokat attı. Tartışma sesleri evlerine gittikten sonra da devam etti. Edinilen bilgilere göre Necat Sevinç eşi Makbule'ye kül tablası fırlattı. Makbule’nin fenalaşması üzerine saat 15.00 sularında apar topar köyden çıkarıldı. Necat Sevinç’in akrabaları Özcan Sevinç, Erhan Sevinç’in takibinde bir müddet yol aldıktan sonra, iddiaya göre Bostankent-Karameşe köyü yol ayrımında Necat ve Makbule arabadan indi. Necat Sönmez eşi Makbule'yi itti ve yere düşürdü.

CİNAYETİ BİR ÇOBAN GÖRDÜ

Makbule Sevinç'in yakınlarından edinilen bilgilere göre yaşananları bir çoban gördü. Ancak çoban tehdit edildiği için ifade vermeyi kabul etmiyor.
Cinayet saatinde bölgede devriye atan jandarma ekipleri Makbule Sevinç'i yaralı halde yerde buldu ancak ambulans geç arandığı ve yaklaşık iki saat sonra olay yerine geldiği belirtiliyor.

Fail Necat Sevinç'in çocuklarına “Annenizi kaza ile öldürdüm” dediği de yakınları tarafından konuşulanlar arasında.

Katledilen Makbule Sevinç'in yakınları, Makbule'nin babasının Yeniden Refah Partisi'nden Mûş’a bağlı Sungu Belde Başkanı seçilen Turan Sayılgan'a yakın bir kişinin kendisini savcı diye tanıtıp davadan vazgeçmeleri yönünde tehdit edildiğini söyledi. Savcı olduğu iddia edilen kişinin savcı değil, İstanbul'da görev yapan bir hakim ve Necati Sevinç'in avukatının abisi olduğu ortaya çıktı.

Makbule Sevinç'in ismini vermek istemeyen akrabaları, ayrıca şu bilgileri verdi:  

"Tüm bunlarla birlikte davanın bozulmasının sebebi aile tarafından itiraf edilircesine her yerde söyleniyor. Çevrelerine biz 3.5 milyon TL karşılığında bu kararı aldırdık diyorlar. Tüm bunlar olurken İstanbul'da görev yapan hakim bu rüşvet işinin neresinde? Onu aileye savcı diye tanıtan belediye başkanı Turan Sayılgan, bu işin neresinde? Cinayet değil; ağır yaralama olarak kabul ettirmeye çalıştıkları olayda merhume Makbule'nin ölümünün nedeni ağır yaralama değil mi?"