Nergis Muhammedi açlık grevini sonlandırdı

Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen İranlı aktivist Nergis Muhammedi, 6 Kasım'da başladığı açlık grevini sonlandırdı. Muhammedi kalp sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra cezaevine geri gönderildi.

2023 Nobel Barış Ödülü sahibi tutsak aktivist Nergis Muhammedi, Cuma günü ailesi tarafından gönderilen bir mesaja göre, başını örtmeden hastaneye kaldırıldıktan sonra açlık grevine son verdiğini duyurdu.

Instagram’da paylaşılan mesaja göre Nergis Muhammedi, "Çarşamba günü zorunlu peçeyi takmadan hapishaneden hastaneye nakledildim" dedi.

Yirmi yılı aşkın bir süredir idam cezası ve kadınlara zorla dayatılan başörtüsüne karşı mücadele eden 50 yaşındaki aktivist,  hastaneye kaldırılmak için başörtüsü takma dayatmasını reddetmişti. Aktivist bunun üzerine 6 Kasım'da açlık grevine başlamıştı.

Ailesine göre Nergis Muhammedi’nin kalp rahatsızlığı vardı ve acilen hastaneye kaldırılması gerekiyordu.

Nergis Muhammedi "Başımı örtmek zorunda kalmadan hastaneye kaldırıldıktan ve cezaevine döndükten sonra açlık grevimi sonlandırdım" mesajını verdi.

BAŞI AÇIK GEZMEYE DEVAM EDECEĞİM

Hastane girişinde kendisini bekleyen arkadaşları ve akrabaları kısa süreliğine gözaltına alındı, sorgulandı ve kameralarına el konuldu.

Ailesinin paylaştığı mesaja göre Nergis Muhammedi, "Hükümet peçesiz görüneceğimden korktu. Başörtüsü kaldırılana kadar başım açık gezmeye devam edeceğim ve siz de peçesiz kadınları gördüğünüzde titreyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

13 kez tutuklanan, beş kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan ve 2021'den bu yana tekrar hapsedilen Nergis Muhammadi, İran ve Doğu Kurdistan'daki "Jin, jiyan, azadî” ayaklanmasının öne çıkan yüzlerinden biri oldu.

Nobel Komitesi 6 Ekim'de kendisine prestijli barış ödülünü vererek "İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesini, herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme çabasını" övmüştü.

İranlı kadın hakları aktivisti Nergis Muhammadi, Tahran'daki hücresinden gönderdiği mesajında “Zafer kolay değil ama kesin” demişti. Kızı Kiana Rahmani tarafından Fransızca olarak okunan bu mesaj, kasım başında Nobel'in resmi internet sitesinde yayınlanmıştı.