Newaya Jin’ın 198’inci sayısı: ‘Direnen kadın umudun kendisidir’

Newaya Jin’ın Eylül sayısı ‘Direnen kadın umudun kendisidir’ manşetiyle çıktı.

Türk sömürgeciliği, Taliban’ın yeniden iktidar olmasının Afganistan’da yarattığı sonuçlar, Kürt demokratik ulusal birliğinin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika 2.  Kadın Konferansı 198. sayıda öne çıkan başlıklar oldu. 

Jenosid ve femicide üzerinden kendini sürdürülür kılan iktidarların tarihsel ve güncel politikalarını değerlendiren PAJK Koordinasyon Üyesi Ronahî Serhad, Kürdistan’dan Afganistan’a uzanan güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Ronahî Serhad, üçüncü dünya savaş gerçeğinde yumuşak dönemin kapandığı ve yerini sertlik dönemine bıraktığı tespitini yaparak “En büyük terörist devletlerin kendisidir” belirlemesinde bulundu.

Serhad, “Bir yerde kadınlar ayağa kalkmışsa, silahlanmışsa, eylemdeyse orada yaşama sahip çıkma vardır.” dedi.

‘EGEMENLERİN OYUN TAHTASINDA YENİ BİR OYUN’

Afganistan’daki durumu ilişkin Afganistan Dayanışma Partisi Sözcüsü Selay Ghaffar ile yapılan röportaj da yeni sayıda yer aldı.

Selay Ghaffar, ABD ve NATO’nun son 20 yılda ülke halkına, coğrafyasına, ekonomisine, insanına yaşattıklarını, Doha’daki ‘Barış Süreci’ni, Afgan kukla rejiminin politikalarını, 20 yılda ABD ve Taliban ortaklığıyla işlenen katliamları, NATO üyesi olan Türkiye’nin bu süreçteki rolünü, Afgan kadınların mücadelesini ve daha birçok konuyu tüm detaylarıyla anlatıyor.

Gazetenin yazarlarından Zerya Gül de aynı konuyu “Taliban ve burkanın ötesinden bakmak” başlığı altında yorumlayarak, 1977’den bu yana varlık gösteren Afgan Devrimci Kadınlar Birliği’nin mücadelesine dikkat çekti.  

KADIN AĞI GÜÇLENİYOR

Temmuz ayı sonunda Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleşen Ortadoğu ve Kuzey Afrika 2. Kadın Konferansı’na dair detayları ise Meral Çiçek kaleme aldı.

Çiçek, Ortadoğu ve Kuzey Afrika çapında ortak bir mücadelenin geliştirilmesi için, bölgedeki güncel kadın sorununun nedenleri, temel özellikleri, bölgedeki kadın sorununun dünyadaki kadın sorunundan farkı, yine Ortadoğu kadın sorunu ile bölgedeki kriz ve kaoslu gerçek arasındaki bağa dair sorulara yanıt arıyor.

Konferansın hazırlık komitesi üyesi Hana Sîdo, bölgede ikinci bir kadın devrimi için var olan potansiyel ve zemine dikkat çekerek, konferansta alınan başlıca kararları paylaştı.

KÜRTLER ARASI ORTAK SÖYLEM İHTİYACI

Gazetenin Eylül Sayısında yer alan çarpıcı gündemlerden biri de Kürt demokratik ulusal birliğine ilişkin YNK’den Irak Parlamentosu üyesi Rêzan Şêx Dilêr ile yapılan röportaj oldu.

Dilêr, “Kürt ulusal birliğinin nasılı, birlik önündeki engeller, kadınların ulusal birlikteki rolü, sömürgeciliğe karşı mücadele metotlarına dair gazetenin yönelttiği soruları yanıtladı.

Gazetenin köşe yazarlarından Beritan Zagros ise, Şengal yolu dönüşünde KDP asayişi tarafından kaçırılan ve 5 Ağustos’tan bu yana kendilerinden haber alınamayan 3 RJAK üyesinin akıbetini sordu!

KRİZ, AÇLIK, TOPLUM

SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, Türkiye’de son dönemlerde artan devlet organizeli ırkçı saldırıları değerlendirerek, Sosyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezinin saha çalışması raporunun sonuçlarını paylaştı.

“Irkçı devlet saldırıları”nın yanı sıra “kargo ile gönderilen cenazeler”, “orman yangınları”, “Türkiye sınırlarında gerçekleşen işkence” başlıklarını irdeleyen Roza Metina, tüm bu fiillere motivasyon sağlayan kirli zihniyete karşı ortak mücadeleyi hatırlattı.

ZAROK MA 

6 Temmuz’da Amed’de açılan (çocuk müzik dersleri akademisi) Zarok MA’ya dair röportaj dikkat çeken içerikler arasında.

MA Müzik tarafından hayata geçirilen proje kapsamında 0-5 yaş arası çocuklar Kürtçe müzik dersleri almakta. Projenin detaylarını Zarok MA’nın kurucularından Evin Dulek paylaştı.

JİNEOLOJİ’DEN SAĞLIĞA, SPORDAN MİZAHA…

Jineoloji sayfasında yeni sayıda Jineolojî Italia Komitesi'nin oluşum hikayesi, çalışma ve projeleri değerlendirildi.

Rojava’da 2018’de kurulan Cizre Bölgesi Spor Federasyonu’nun çalışmaları ile uluslararası çapta birçok başarı madalyası alan tekvandocu Dilyar Hisên’in bu alandaki başarılarına dair bir özel haber, Eylül sayısında yer alıyor.   

198. sayıda, sağlık ve mizahla ilgili içeriklerin yanı sıra, 28 Aralık 2020’de gerçekleştirilen hava saldırısı sonucu Avaşin’de şehit düşen Nujiyan Herekol (Evin Acar) ile 7-8 Kasım 2016’da Dersim’de şehit düşen YJA Star gerillası Ceylan Bawer (Gamze Erol)’a dair anı/anlatım yazıları da yer aldı.

Yeni sayıya www.newayajin.net adresinden erişmek mümkün.