Newaya Jin’ın Ekim sayısı çıktı

211’inci sayısıyla yeni yayın dönemine geçen Newaya Jin gazetesi, “21. yüzyılın mücadele formülü JIN JIYAN AZADΔ manşetiyle İran’da gelişen kadın isyanı özelinde kadın devrimine odaklanıyor.

Newaya Jin’ın Ekim sayısı “21. Yüzyılın mücadele formülü JIN JIYAN AZADΔ manşetiyle çıktı. 
Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası İran ve Rojhilat’ta kadınlar öncülüğünde gelişen halk isyanı özelinde kadın devrimine odaklanan Newaya Jin, 211’inci sayıyla birlikte yeni yayın hayatına başlıyor. 

Ekim sayısında ayrıca Ekim Şehitleri, İmralı İşkence Sistemi, 3. Dünya Kadın Konferansı, ekoloji, kadın ekonomisi, genç kuşak ve sanat türü başlıklara yer verildi. 

MÜCADELENİN DİNAMİĞİ KADINLAR

Gazetenin yazarlarından Çimen Aras ve Yurdusev Özsökmenler Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası İran ve Rojhilatê Kürdistan’da devam eden eylemsellik sürecinin içerdiği mesajları yorumladı. Yazarlar, kadınlar öncülüğünde yaşanan toplumsal direnişin aynı zamanda kadınların kendi haklarına/yaşamlarına sahip çıkmak ve cinsiyet özgürlüğü karşıtı hareketlere dur mesajı taşıdığına dikkat çekti.

Gazetenin yeni yazarlarından Nûjiyan Amed ise İran devlet sisteminin üzerinde şekillendiği zihniyeti irdeledi. 

ANTİ-LOZAN YILI VE BÜYÜK HESAPLAŞMA 

“Kürt halkı ve diğer halkların, kadınların başkaldırısı kara çarşaf, kara bayrak ve kara faşizmin gölgesini bile kabul etmediklerinin göstergesi” diyen Hêja Zerya, güncellenmek istenen Lozan Antlaşması, sömürgecilik ile soykırım politikalarını yorumladı. Zerya, Lozan’ın yüzüncü yılında Kürdistan’a dönük işgalin tamamlanmak istendiğine işaret etti. 

İMRALI SİSTEMİNİ YIKMAK

9 Ekim Komplosu’nun 25. yılı ile İmralı İşkence Sistemini Gönül Kaya değerlendirdi. İmralı Sistemini yıkmanın en temel insanlık görevi olduğunu ifade eden Kaya, “Sömürgeci yasalar, katliamcı kanunlar karşısında direnmek, varlığını korumak, savunmak, hakikat için mücadele etmek asla ve asla suç değildir” dedi. 

ŞEHİTLERİN VASİYETLERİ

Gazetenin temel gündemlerinden biri de kadın ordulaşması. Kürt kadın ordulaşmasının 30. yılı ile Ekim Şehitleri’ne dair makaleleri Cejna Mazi ile Şimal Ülkem Güneş kaleme aldı. Şehitlerin geride kalanlara bitimsiz bir kavgayı miras bıraktıklarını belirten yazarlar şu ifadelere yer verdi: “Onlar, zamanın anlamını emek, bilgi, cesaret ve sabırlarıyla dokudular. Yaman bir savaşa öncülük ettiler. Şimdi ise kadın ordulaşması tüm Kürdistan’a miras. Bêrîtan’ı bir çizgi ve bu çizgiyi mücadele rotası olarak bellememiz bundandır. Bu çizgi sayesinde kaç kuşak genç kadın dirildi. Bu çizgide kadınlar her türlü egemenlikle savaşır hale geldi.” 

NURHAKLARIN ASİ DEVRİMCİSİ: DELAL NURHAK

13 Eylül 2019’da Medya Savunma Alanlarında şehit düşen KJK Yürütme Konseyi Üyesi Delal Nurhak’ın 33 yıllık mücadele yaşamına dair anlatı Songül Ömürcan tarafından yapıldı. Delal Nurhak’ın henüz 13 yaşında iken yaşadığı Maraş Katliamı süreci ile dünya algısının tümden değiştiği bilgisini paylaşan Ömürcan, “Delal arkadaş tabandan örgütlenerek, tabandan çalışmalara katılarak ve tabandan demokrasiyi örerek kadın sistemini kuran öncü kadrolardan biridir” ifadelerini kullandı. 

5 KITADAN KADINLAR TUNUS’TA BULUŞTU

42 ülkeden onlarca kadını Tunus’ta buluşturan 3. Dünya Kadın Konferansı’nın içerik ve sonuçlarını derleyen gazeteci Füsun Erdoğan, kadınların, emperyalist savaşlar, kadına yönelik şiddet, işçi sınıfı ve mücadelesi, ekonomik krizler, özsavunma ve kadın devrimi konularını etraflıca tartışarak dünyanın her yerinde direnişi büyütme kararı aldıkları bilgisini paylaştı.   

SEMRA GÜZEL BAŞ EĞMEDİ

Semra Güzel’e ‘boyun eğdirme’ saldırısını yorumlayan Roza Metîna, AKP rejiminin özgür kadın perspektifini ortadan kaldırarak makul kadın kimliğini toplumsal hafızaya yedirmek istediğini hatırlattı. 

YENİ DÖNEMDE YENİ KATEGORİLER 

Yeni yayın döneminde ‘ekoloji’, ‘komünal ekonomi’ ve ‘genç kuşak’ kategorilerini de sabitleyen Newaya Jin, ilgili başlıklara dair içeriklere yer verdi. 

Stara Ezda, Rojava'da komünal ekonomi politikaları ile kadın ekonomisi inşasını yorumlarken,  Sultan Gülsün ise ekoloji başlığında “Petropolitik Cli-fi incelemesinde suyun bilgisi”nin izini sürdü. 
Genç aktivist Zeynep Ayten, özel savaş politikalarının genç kadınlar üzerindeki etkilerine dikkat çekerken, Berfin Güneş ise Ağustos ayı içerisinde Fransa’da gerçekleştirilen 2. Avrupa Jineolojî Kampı tartışmalarını aktardı. 

KOMA AMARA İLE RÖPORTAJ

Ekim sayısında, kadın müzik grubu Koma Amara ile yapılan röportaj dikkat çeken içeriklerden biri. Kirmanckî lehçesinde yapılan röportajda Koma Amara üyeleri gazetenin sorularını yanıtlıyor. 
Yeni sayıya gazetenin web sitesi newayajin.net üzerinden de erişmek mümkün.