Newaya Jin'in yeni sayısı okurla buluştu

Temmuz sayısı ile okurlarıyla buluşan Newaya Jin gazetesi, Kürdistan’dan Minneapolis’e uzanan kadın ve halklar gündemini sayfalarına taşıdı.

Newaya Jin gazetesinin Temmuz sayısı okurlarıyla buluştu.

Bölgenin yeni siyasi konjonktürüne dair önemli analizlerde bulunan Kürt Siyasetçi Nilüfer Koç, bölgenin yeni denkleminde Kürtlere kazandıracak tek seçeceğin ulusal birlik olduğunu belirtti. Kürtlerin kazanımının, TC’nin yeni Osmanlı yayılmacılığını da engelleyeceğini vurgulayan Koç, “dönemin stratejisi anti TC stratejisidir” dedi.  

'KAZANIMLARI TOPLUMSAL ZİHNİYET DEVRİMİ KALICILAŞTIRIR'

19 Temmuz Rojava Devrimi ve küresel etkilerine dair yazan Zilan Diyar, devrimin, varlık savaşı yürüten her kadına düş denileni gerçeğe dönüştürmenin bilinci ve güvenini verdiğinin altını çizdi. Kadın düşmanlarının saldırılarının yaşadıkları korkudan kaynaklı olduğunu vurgulayan Diyar, “Biz bu devrime inanan kadınlarız. Dokunduğumuz, tadını bildiğimiz, gördüğümüz, işittiğimiz, ve kalbimizin orta yerinde duran bu devrimi savunmak için ne gerekiyorsa yine onu yapacağız” dedi.

PYD Eşbaşkanlık Konseyi üyesi Foza Yusif, Rojava Devrimi’nin kazanımlarını kalıcılaştıracak olanın toplumsal zihniyet devrimi olduğuna işaret ederken, Roza Metina devrim ile gelen toplumsal değişime dikkat çekti.

ULUSÖTESİ FEMİNİST DAYANIŞMA

Minnesota Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Serra Hakyemez ise ABD’nin Minneapolis kentinde George Floyd’un bir polis tarafından katledilmesi sonrası Siyah Hayatlar Değerlidir Hareketi öncülüğünde başlayan ırkçılık karşıtı mücadelenin önemine dair yazdı.

ABD'de ırkçılığın kapitalizme içkin olan derin tarihsel sürecine dair örneklemeler yapan Hakyemez, dikkatleri, kapitalizmin dayandığı ideolojileri yıkma potansiyelini barındıran “ulusötesi feminist dayanışma”nın gücüne çekiyor.

DEMOKRATİK MODERNİTENİN ÖZNESİ

Birkaç sayıdır 21. Yüzyıl’da feminist mücadelenin rotasına dair yazan Zerya Gül, son sayıda demokratik modernitenin öznesi olacak bir kadın mücadelesinden bahsediyor. Hêja Zerya ise feminist mücadelenin hem tarihini hem bugününü özetleyen bir pencere açıyor. Zerya, farklı dönemlerin farklı ideolojik bakış açılarının birbirini tamamlayan, eleştiren, zorlayan-tıkatan veya önaçan görüşlerinden kısa bir seçki sunuyor.

'ERKEKLER ERDOĞANLAŞIYOR, İSYAN KADINLAŞIYOR'

Son dönemde Türkiye’deki televizyon ekranlarından ve özellikle de dijital medya platformları üzerinden artarak devam eden linç kültürü ve kadınlara dönük cinsiyetçi saldırılarla ilgili gündem de Temmuz Sayısında geniş yer buldu. Filiz Koçali, konuyu “Erkekler Erdoğanlaşıyor, isyan kadınlaşıyor” başlığı ile analiz ederken, Roni Eylem “Kazanı cadı kaynatmıyor”, Gülistan İke ise “Êdî tarîfa dinyayê, bi medya dijîtal pêkan e” başlığı ile bu gündemi köşelerine taşıdı.

HDP Kadın Meclisi sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise AKP-MHP koalisyonunun kadınlara dönük düşman politikalarının nedenleri ve sonuçlarını yazdı.

TUTSAKLARLA DAYANIŞMA

184. sayıda, birçok kurum/örgüt ve şahsiyet tarafından siyasi tutsaklarla dayanışmak amacıyla başlatılan kampanyaya ilişkin Besime Konca’nın kaleme aldığı ve kampanyanın detaylarının paylaştığı makale dikkat çekiyor. Gazeteci Suna Tunç ise İran cezaevlerinde tutsak bulunan kadın aktivistlerin durumuna değindi.

'ADIN ZİN OLACAK'

Şubat 2020’de Dersim’de yakalandığı bir hastalık sonucu şehit düşen YJA Star ve HPG komutanlarından Zin Avesta'ya (Hafize Özdemir) dair “Adın Zin olacak” başlıklı anı yazısını ise Newroz Cizre kaleme aldı.

Endonezya’da kadın haklarının geliştirilmesi ve kız çocuklarının eğitim almasına öncülük eden ve bir halk kahramanı olarak anılan Raden Adjeng Kartini ile Rojhilatlı Şair Jila Huseyni’nin portreleri de 184. sayıda yer aldı.