Ocak'tan Ekim'e erkek vahşeti: 246 kadın katledildi

"Erkek" iktidarın yönettiği Türkiye ve Kürdistan'da kadın katliamları her geçen gün artıyor. Bu yılın Ocak ayı ile Ekim ayı arasında en az 246 kadın katledildi.

AKP-MHP iktidarının eril politikaları, bu yıl da çok sayıda kadının şiddete uğramasına ve katledilmesine yol açtı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun istatistiklerine göre, tespit edildiği kadarıyla Ocak ayının başından Ekim'in sonuna kadar en az 246 kadın katledildi. Çok sayıda kadının ölümü ise şüpheli bulundu.

OCAK

Yılın ilk ayında, Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 27 kadın katledildi, 7 kadının ölümü ise 'şüpheli'ydi. Kadınlardan 5'i, boşanmak istediği, 'barışma' isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi "gerekçelerle" katledildi. 22 kadının katledilme bahanesi ise tespit edilemedi. Kadınların 18’i evinde katledilirken, cinayetlerin yarısından çoğu ateşli silahla işlendi.

ŞUBAT

Şubat'ta katledilen kadın sayısı 22. Bu ay 12 kadın şüpheli halde ölü bulundu. 21 kadının 1’inin kim tarafından katledildiği saptanamadı; 8’i evli olduğu erkek, 5’i tanıdık, 3’ü birlikte oldukları erkek, 3’ü oğlu, 1’i babası, 1’i de eskiden birlikte olduğu erkek tarafından katledildi. Şubat'ta da cinayet yerleri çoğu kez ev içiydi.

MART

Salgın nedeniyle herkesin eve kapanmaya başladığı Mart'ta erkekler 29 kadını daha katletti. 9 kadının ölümü de şüpheli bulundu. Evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart’tan 31 Mart’a kadar öldürülen kadınların sayısı da 21. Yine en çok ateşli silahla ve yine evde işlendi cinayetler.

NİSAN

20 kadın ise erkekler tarafından Nisan ayında katledildi. Aynı sayıda kadının ölümü de şüpheli olarak değerlendirildi. 14 kadının "neden öldürüldüğü" tespit edilemezken, 2’si ekonomik bahaneyle, 4’ü 'barışma' isteğini reddetmek ve boşanmayı istemek gibi sebeplerle katledildi.

MAYIS

Erkekler, Mayıs'ta da 21 kadını katlederken, bu ayda da 18 şüpheli kadın ölümü görüldü. Kadınlar yine en çok evlerinde ve tanıdıkları kişiler tarafından katledildi. Mayıs'ta sadece bir haftada 5 kadın katledildi.

HAZİRAN

Koronavirüs salgınının yayılmaya devam ettiği Haziran ayında da kadınlar katledildi. Bu ay 23'ü şüpheli şekilde hayatını kaybederken, 27 kadın ise öldürüldü. 14 kadın da hayatına dair karar vermek isterken katledildi. 

TEMMUZ

2020'nin Temmuz ayında kadın cinayetlerinde artış devam etti. Bu ay 36 kadının katili erkeklerdi, 11 şüpheli ölüm de aydınlatılamadı. Temmuz'da 13 kadın hayatına dair karar vermek isterken katledildi.

AĞUSTOS

Ağustos'ta da 16 kadının 'intihar ettiği' belirtilirken, 27 kadın katledildi. Yine 23 kadının ölümü şüpheliydi.

EYLÜL

Eylül'de kadınların mücadelesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması tartışması kapandı. Bu ay erkekler 16 kadını daha katletti. Şüpheli halde ölü bulunan kadınların sayısı da 20 oldu.

EKİM

Ekim'de katledilen kadınların sayısı da 21'di. Kadınlardan 12'si evlerinde tanıdıkları erkekler tarafından katledildi. Ekim'de 8 kadının ölümü de şüpheli bulundu.