Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı kadınlardan işgale karşı inisiyatif

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın bir çok ülke ve bölgesinden kadınlar, başta Türk devleti tarafından işlenen suçlar olmak üzere sömürgecilerin suçlarını belgelemek için bir inisiyatif kurdu.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadın örgütlerinin de yer aldığı inisiyatif, "Güvenlik ve barış için, işgale ve kadın katliamlarına karşı mücadele” şiarı ile kuruldu.

Online bir toplantı ile duyurulan inisiyatifte Kuzey ve Doğu Suriye, Irak, Lübnan, Mısır, Tunus ve Libya'da kadın örgütleri ve temsilcileri yer aldı.

Yapılan açıklamada, temel insan hakları, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu anlaşmaları ve halklar arasında eşitlik ilkesini onaylayan uluslararası anlaşmalara dikkat çekildi.

Kapitalist sistemin kaos, savaş ve kriz üzerinden ömrünü uzatmaya çalıştığına vurgu yapan kadınlar, toplumların parçalanması ve kadına yönelik şiddetin bilinçli bir şekilde artmasının, dünya kapitalist sisteminin en önemli politikalarından biri olduğuna işaret etti.

Açıklamada siyasal İslam'ın savaş, işgal ve sömürü aracı haline geldiğini belirtilirken, uluslararası anlaşmaların tamamının, ilgili uluslararası kurumların sessiz kalmasıyla ihlal edildiği ifade edildi.

Açıklamada bu ihlallere örnek olarak Türk devletinin Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi işgal etmesi, Güney Kürdistan köylerini devamlı sürekli bombalaması ve İsrail’in Filistin’in birçok bölgesini işgal etmesi gösterildi.

İnisiyatif açıklamasında şunlar belirtildi: “Bölgedeki savaşlarda kültür, siyaset, düşünce, sağlık olmak üzere tüm alanlarda en çok kadınlar hedef alınıyor. Suriye’de, Suriye Gelecek Partisi Sekreteri Hevrîn Xelef ve beraberindekiler, Kongreya Star Koordinasyon üyesi Zehra Berkel ve yoldaşları, Irak’ta Şengal Dağı’nda Êzidî Dünya Hesen, Silopi’de katledilen HDP Parti Meclis üyesi Sêvê Demir ve yoldaşları, Filistin’de Semah Mübarek ve Libya’da Selwa Bugigis bu politikalarla hedef alınarak katledilen kadınlardır”

Türk devleti ve İsrail’in politikalarının kimseden gizlenemeyeceğini belirten kadınlar, gasp edilen haklarını tekrar elde etmek, güvenlik ve barışın sağlanması temelinde inisiyatif toplantısını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

AMAÇLAR

Toplantı “Güvenlik ve barış için, işgale ve kadın katliamlarına karşı mücadele” inisiyatifinin kurulması ile sonuçlanırken, amaçları şöyle sıralandı:

Radikal İslam'ın, işgalci İsrail ve Türk devletinin kadına yönelik tüm suçlarını belgelemek ve kamuoyuna ifşa etmek, kadınların sesinin ilgili tüm uluslararası kurumlara ulaşması, bu kurumların sessizliğe son vermesi, suçluların uluslararası hukuk çerçevesinde yargılanması.

İnisiyatifin kurulması Türk devletinin denetimindeki çete grupları Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef’in bir yıl önce katledildiği 12 Ekim'in birinci yıldönümüne denk getirildi.

İnisiyatifte yer alan kişi ve kurumların isimleri ise şöyle:

- Lübnan Kadın Derneği Başkanı Büşra Ali

-Lübnan Tanşak Partisi Kadın Komitesi Başkanı Mary Ann

-Tunus, Afrika Birliği Güvenlik ve Barış Konseyi Kadın Komitesi üyesi Selve Kike

-Irak Kadın Derneği Başkanı Şemiran Odişo

-Irak Kürdistan Zahmetkeş Partisi Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Şeyda Marûf Mehmûd

-Libya Kadınları Barışa Destek Ağı Üyesi Rabha Farisi,

-Mısır Yeni Kadın Örgütü Sekreterler Meclisi üyesi Nevin Ubeyd

-Kongreya Star Diplomatik İlişkiler Bürosu Üyesi Rûken Ehmed,

-Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Koordinasyon Üyesi Xewla El İsa El Hemud

-Suriye Süryani Kadınlar Birliği Başkanı Siham Qeyro

-TJA aktivisti Hacer Özdemir.