PAJK: 2022 Newrozu Önderlikle buluşmanın startı olacak

Newroz Bayramı'na ilişkin açıklama yapan PAJK Koordinasyonu, "2022 Newrozu Önderlikle buluşmanın startı olacak ve yıl boyunca da Newroz eylemlerini kat be kat aşan eylemlerle kadınlar toplumsal öncülüklerini yapacaktır" dedi.

Kürdistan Özgür Kadın Partisi (PAJK) Koordinasyonu, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklama ile Newrozu kutladı. PAJK, "Yeni bir bahar coşkusuyla devrim ruhunu yaşayan, tüm alanları 8 Martlardan Newrozlara serhildan şarkılarıyla, direniş halaylarıyla güzelleştiren kadınların ve direnen tüm halkların 2022 Newroz bayramını kutluyoruz. İnanıyoruz ki, bu direniş Newrozla daha da büyüyecek, serhildanlara dönüşecek ve özgür yaşamın önemli bir dönemeci olacaktır" dedi.

"Newroz, Kürdistan geleneğinde yılın başlangıcıdır. Başkaldırı ve direnişle yaratılan özgür yaşamın başlangıcı, gerçek yaşamın başlangıcıdır. Newroz, başkaldırıdır" denilen açıklamada şunlar belirtildi: 

"Newroz, egemenlikli sömürgeci sistemlere karşı başkaldırma fikrinin büyüyerek örgütlü bir halk direnişini ortaya çıkarmasıdır. Newroz bu anlamıyla bir kadın bayramıdır. Dehaq’ta somutlaşan erkek egemenliğine, ulusal-kültürel-bedensel sömürgeciliğe ve fiziksel soykırıma karşı çıkma cesaretini göstermektir. Bu devrimci duruşu örgütleyerek toplumsallaştırmak ve Dehaqların iktidarını devirmektir. Bu anlamda Newroz bir devrim hareketidir. Newrozu kutlamak bir devrimin başarılarını bayram coşkusuyla kutlamaktır.

PKK’nin toplumsal bir insanlık hareketi, bir Kürdistan özgürlük hareketi olarak direniş başlatmasıyla Newroz bayramı yeni bir anlama kavuşmuştur. PKK’nin ilk tohumları bir Newroz günü toprağa düşmüştür. Önder Apo özgür yaşam-özgür toplum damarlarını tarihte arayıp bulmuştur. “Kürdistan sömürgedir” tespitini yapmış ve 1973 Newrozunda sömürgeciliğe karşı direniş başlatmıştır. Bugün PAJK’ın ideolojik ve toplumsal öncülüğünde toplanan ve özgürlüğe yürüyen kadınlar da, Önderliksel Newrozun ve Önderliksel doğuşun filizlenmesidir. Sara yoldaşın 70’li yıllarda başlayan mücadelesi, Newrozca bir kadın özgürlük başkaldırısı olarak anlam bulmuştur. Sara yoldaş bu anlamı yıllar içinde derinleştirmiş ve savaşan, partileşen, ordulaşan, özgürleşen ve güzelleşen kadın hakikatine, özünde tanrıçalık düzeyine ulaşmıştır.

Bugün bizler 2022 yılı Newrozuyla birlikte 50.Önderlik Newrozunu yaşamanın onurunu taşıyoruz. Halkımız bu yılki Newrozları Mart ayının başından itibaren büyük bir sevinçle, direnişle, özgürlük aşkıyla karşıladı. Kürdistan kadınları toplumun tüm duygularına, düşüncelerine ve eylemlerine öncülük ettiği gibi bu eylemleri alıp 8 mart’la taçlandırdı. 8 Mart kutlamaları Kürdistan kadınlarının 2022 yılı Newrozunu nasıl bir direniş ve özgürlük bayramı yapacaklarını gösterdi. Bundan dolayı şimdiden, dört parça Kürdistan’da, köylerde, mahallelerde, sokaklarda yakılan Newroz ateşlerini kutluyoruz. Newroz halayına duran çocuktan büyüğe tüm halkımızı saygıyla selamlıyoruz. İnanıyoruz ki, Newroz coşkusu mart ayı boyunca yükselecek, eylemlerle büyüyecek, tüm iktidarlara geri adım attıracak ve kâğıttan iktidarları yerle bir ederek Gazi’nin, Qamişlo’nun, Halepçe’nin intikamını alacak bir özgürleşme düzeyi ortaya çıkaracak ve 2022 yılını özgürlük temelinde yeniden yapılandıracaktır.

2022 Newrozu vesilesiyle direniş tarihimizin önderi ve Çağdaş Kawası olan Mazlum Doğan yoldaşı saygı ve minnetle anıyor, özgür toplumsallığı yaratana kadar bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağımızı belirtiyoruz.

Kürdistan tarihinde kadınların özgürleşerek güzelleşmesinin bedelleri de büyük olmuştur. Kürt kadınları newrozu bedenlerini ateş topu yaparak kutlamış ve Newroza tarihsel anlam kazandırmışlardır. Zekiye Alkan’ın direniş kalesi Amed surlarında yeniden doğuşu, Rahşan Demirel’in düşmanın tüm saldırılarına rağmen Newrozu insan bedeniyle de olsa kutlama kararlılığı, Ronahi ve Berivan’ın kadın yoldaşlığı ve özgürleşme kararlılığı bizim mücadelemizdir. Bu tarih, Kürdistan özgür kadın partisi PAJK olarak tüm zamanlarımızı aydınlatmaktadır. PAJK olarak, kadın toplumunu yaratmanın ateşten eylemlerini bir kez daha kutluyoruz. Bu eylemler bizim tarihimizdir, geçmişimiz ve geleceğimizdir. Geçmişimize sahip çıkmak ve geleceğimizi özgür toplumsallıkla, özgür Önderlikle yaratma kararlılığımız tamdır.

2022 Newrozu Önderlikle buluşmanın startı olacak ve yıl boyunca da Newroz eylemlerini kat be kat aşan eylemlerle kadınlar toplumsal öncülüklerini yapacaktır. Böyle bir mücadele kararlılığı ve eylemliliği biz kadınları yüzyılın öncüsü yapacaktır, 21.yüzyılı da kadın özgürlük yüzyılı yapacaktır. Özgürlük inancımızı 2022 Newroz coşkusuyla birleştiriyor ve bu coşkuyla tüm kadınların Newroz bayramını bir kez daha kutluyoruz. Tüm Kürdistan halkının 2022 Newrozuyla birlikte yeni bir özgürlük yılına gireceğine inanıyoruz. Başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızı Newroz coşkusunu büyütmeye, meydanları serhildan ruhuyla doldurmaya ve bugünün Dehaqlarının saltanatını devirmeye çağırıyoruz."