PAJK: Yeniden doğuş bayramı kutlu olsun

Yeniden doğuş bayramını kutlayan PAJK, Kürt teşisinin özgürlük yönünde döndüğü Mezopotamya topraklarını yeniden bolluk ve bereketle yeşertmek için tüm kadınları ve halkı özgürlük mücadelesini yükseltmeye çağırdı.

PAJK Koordinasyonu, PKK’nin 41. kuruluş yıl dönümünü yazılı bir açıklama ile kutladı.

PAJK açıklamasında şu hususlara yer verildi:

“Kürdistan halkının yüz yıllardır yaşadığı kölelik zincirlerini kırmaya “Kürdistan Sömürgedir” cümlesi ile başladı PKK. Köleleştirilen, iradesizleştirilen tüm öz değerlerinden uzaklaştırılan kadının kendini fark etmesiyle başladı PKK. İşçilerin, emekçilerin, ezilenlerin, iktidarın ötelediği, anlamsızlaştırdığı tüm toplumsal değerlere anlamlar katarak başladı PKK. Ortadoğu’nun, özgür, birlikte, onurlu yaşamını inşa etmek için büyük bir direnişi başlattı PKK. İşte bu 41 yıllık özgürlük yürüyüşünün kurucusu Önder Apo’nun, şehitlerimizin, her türlü zorluk karşısında direnen emektar halkımızın, halen zindanlarda, mevzilerde direnen yoldaşlarımızın, dostlarımızın 42. mücadele yılını kutluyoruz.

PKK BİRÇOK İSYANA ÖNCÜLÜK EDEN FELSEFİK GÜÇ OLUŞTURDU

21. yüzyılda da hegemonik güçler başta Kürdistan ve Ortadoğu halklarına sunduğu ölümü gösterip sıtmaya razı etmekti. Toplumun emektarları, kadınlar, iktidar dışında tutulan etnisiteler, mezhepler, inançlar egemenlerin yok etme tehdidiyle karşı karşıyayken, birçok ideoloji kurtuluş yolunu gösteriyordu. Birçok ideolojinin iktidardan kurtuluş argümanları ve mücadele araçları 20. yüzyılın argümanları ve araçlarından farksız varacağı yol iktidardan başka bir yol değilken, Önder Apo iktidarın dışında yeni mücadele kavramları, kurumları arayışına girdi. 20. yüzyılın toplumsal özgürlük kurumlaşmalarının başında partiler yer alıyordu. Ancak bu partilerin her biri yeni iktidarlar doğurmanın, toplumu yeniden ezen-ezilen denkleminin dışına çıkaracak araçlar değildi. Önder Apo parti kurumuna yeni anlamlar yükleyerek partimizin yeniden inşasını geliştirdi. Yeni partimiz, toplumsal özgürlüğün inşasından kurmay güç olmayı başaracak bir yapılanmayı esas aldı. 21. yüzyılda kapitalist modernitenin yarattığı ideolojik, teorik, entelektüel tıkanmayı aşan, örgütlü ve mücadeleci bir perspektifle hareket edecek parti ruhunu ve bedenini PKK ile yeniden oluşturdu.

PKK, kendisini kadın partisi ilan ederek birçok toplumsal kurtuluş ve özgürlük hareketlerine ilham kaynağı oldu. Tüm sol ideolojilerin yaşadığı tıkanmayı aşacak Kürdistan’a özgürlük, dünyada kolektif özgür ve onurlu yaşamı inşa edebilecek bir perspektifle yaklaşıldı. Bu anlamda PKK birçok isyana öncülük eden, felsefik bir gücü oluşturdu.

ZALİME KARŞI DİRENME GÜCÜNÜ YENİDEN İNŞA ETTİ

PKK, Hurrilerden Guttilere, Med-Pers İmparatorluğu’ndan Zerdeşt geleneğine, Koçgiri’den Dersim’den, Azadi hareketinden, Berzenci direnişine, Simkoyê Şikaki’den, Osman Sebri’ye Kürt direniş geleneğindeki tüm değerlerden dersler çıkararak bugün milyonlarda zalime karşı direnme gücünü yeniden inşa etti. Bugün Amed’de, Serhat’ta, Botan’da, Xakurkê’de Şekif’de, Dalaho’da Şaho’da, Til Temir’de, Qamişlo’da, Kerkük’te, Zaxo’da zalim devletine karşı direnen yiğit Kürt kadınları ve erkekleri bu geleceğin çağdaş temsilcileri olarak var oldular. Hakilerin, Kemallerin, Saraların, ardılları Şilanlar, Rüstemler, Reşitler, Delallere, Çiçeklerle selam durarak kendi tarihlerinden dersler çıkararak PKK’yi PKK yapan değerleri oluşturdular.

PKK direnerek, asimilasyon politikalarına, kadın köleliğine karşı durarak dünya devrim tarihinde yeni bir sayfa açtı. Anda özgürce yaşayabilmek için kadın özgürlük mücadelesini devrim mücadelesinin önceliği haline getirdi. Özgür kadın kimliğiyle ve Kürt özgürlük mücadelesiyle evrenselliği yakaladı.

EZİLEN HALKLARA UMUT IŞIĞI OLDU

PKK Kürdistan’da merkezi hegemonya planlarını yerle bir ettikçe dünya halklarına ilham kaynağı oldu. Önder Apo’nun toplumsal tüm değerleri kadın özgürlük değerleriyle buluşturduğu felsefe özgürlük mücadelelerinde yeni bir yaklaşıma dönüştü. Böylece kadın özgürlük teşisi döndükçe umutsuz, mutsuz, ezilen tüm halklara yeni bir umut ışığı oldu. Bugün Kürt kadınları Sakine Cansız yoldaş şahsında zalimin karşısında diz çökmeyen kadın olarak tanımlanıyor.

ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİ YÜKSELTELİM

Zalim karşısında diz çökmeyen PKK, bölge ve dünya krizini aşabilecek çözüm gücüne sahiptir. Halkımız, yoldaşlarımız şunu çok iyi bilmelidir ki Üçüncü Dünya Savaşı dediğimiz bu süreç şimdiye kadar olduğu gibi büyük zorluklarla dolu bir süreçtir. Önderliğimizin gösterdiği, hareketimizin, kadrolarımızın, halkımızın ve dostlarımızın ortaya koyacağı büyük onurlu direniş ile başarılar kazanacağımız bir süreçtir de. Düşmanlarımız da iyi bilmelidir ki PKK Önder Apo’nun direngenliği, kararlılığı ile eğitilen, Hakilerin, Kemallerin, Agitlerin, Saraların, Şilanların, Rüstemlerin, Reşitlerin, Simkoların, Çiçeklerin yiğitliği ile bu günlere geldi ve yarını inşa ediyorlar.

PAJK olarak başta Önder Apo’nun, şehitlerimizin, her yerde evlatlarıyla omuz omuza mücadele eden analarımızın ve yiğit, emektar halkımızın, yoldaşlarımızın, yeniden doğuş bayramı olan PKK’nin kuruluşunu kutluyoruz. Kürt teşisinin özgürlük yönünde döndüğü Mezopotamya topraklarını yeniden bolluk ve bereketle yeşertmek için tüm kadınları ve halkımızı özgürlük mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz."