Pakistan’da tecavüzler cezasız kalıyor; mağdurlar suçlanıyor

Pakistan’da her yıl binlerce tecavüz vakasının cezasız kalmasında yoğun tepkilere rağmen halen uygulanan bekaret testinin etkili olduğu gerçeği ortada duruyor.

235 milyona yakın nüfuslu Pakistan’da kadınlar erkek egemen toplum yapısının yanı sıra polis ve yargının kendilerini dışlayan ve aşağılayan uygulamalarıyla da karşı karşıya. Bu aşağılamaların en bariz örneği ise tecavüz mağduru kadınlara dayatılan bekaret testi uygulaması.

Ülkede tecavüze uğrayan birçok kadının sadece bu teste maruz kalmamak için şikâyette bulunamadığı biliniyor. Zira çoğu zaman uzman olmayan kişilere yaptırılan ve mağdurların onayı alınmadan yapılan bu testlerle tecavüzcülerin yargılanmasının önüne geçiliyor.

CEZA ALMA ORANININ DÜŞÜK KALMASINA NEDEN OLUYOR

Pakistan’daki insan hakları savunucuları ve avukatların beyanlarına göre, bekaret testine maruz bırakılan küçük yaştaki kız çocukları hakkında yazılan raporlarda dahi, ‘cinsel olarak aktif olduğu’ gibi tespitlere yer verilebiliyor. Buna maruz kalanlar ise, muhafazakâr kimliğiyle bilinen yargıçlar önünde hakarete maruz kalabilirken, asıl suçlunun aklanmasına gerekçe gösteriliyor. Ülkede tecavüzden yargılananlar arasında ceza alma oranının yüzde 0,3 gibi çok düşük bir oranda kalması da bunun göstergesi.

Öte yandan, birçok tecavüz vakasının aileler tarafından bu tür yaftalarla karşı karşıya kalmamak adına gizli tutulduğu biliniyor. Yine bu testin verdiği acının da kadınlarda travmaya yol açtığı verilen bilgiler arasında.

HİÇBİR BİLİMSEL DEĞERİ YOK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Brezilya’dan birçok Afrika ülkesine kadar dünyada halen 20 kadar ülkede başvurulan bekaret testlerinin hiçbir bilimsel değeri yok ve doğrudan insan haklarının ihlali anlamına geliyor.

Tecavüze uğrayan kadınlara yardım eden aktivistlerden Sidra Humayun’a göre, bekaret testleri ‘başlı başına bir tecavüz’ olarak görülmeli. AFP’ye konuşan Humayun, kendisinin görüştüğü birçok kurbanın bu testlerden dolayı travma içinde olduğuna dikkat çekiyor.

MAĞDURU SUÇLAMAK İÇİN ARGÜMAN OLARAK KULLANILIIYOR

Birçok mahkemede ise, testi yapan doktorun ‘daha önce ilişkiye girdiği’ yönünde görüş bildirmesi halinde mağdurların hakaretlere maruz kaldığı bilinen bir diğer gerçek. 2014 yılında 15 yaşındaki bir çocuğa tecavüz eden sanığın bekaret testine dayanılarak temyizde serbest bırakılması bilinen bir örnek. Söz konusu davanın yargıcının “(Kız çocuğunun) tutarsız beyanlarına dayanılamaz, zira bu sözler ‘kirlenmiş bir kızın’ ağzından çıkıyor” diyerek tecavüzcüyü akladığı mahkeme kayıtlarında yer almış.

Pakistan’daki insan hakları savunucularına göre, daha önce Pencab eyaletinde testlere karşı alınan bir mahkeme kararı emsal teşkil edebilir. Ancak bu tür bir kararın ülkede İngiltere sömürgeciliği döneminden bu yana var olan uygulamanın kısa zamanda sonlandırılması için yeterli olmayacağı kesin.

Bekaret testlerinin sömürge döneminde tecavüze uğradığını beyan eden yerli kadınları haksız göstermek için yapıldığı biliniyor. Bir dönem Hindistan’da da var olan bu uygulama, şimdilerde kanunla yasaklansa da halen birçok eyalette uygulanmaya devam ettiği de bilinen bir diğer gerçek.