Paris belediyesine 'çok kadın yönetici var' cezası

Paris Büyükşehir Belediyesi, devlet tarafından 2018'de beş erkeğe karşı 11 kadının yöneticilik görevinden yararlandığı gerekçesiyle 90 bin euro para cezasına çarptırıldı.

Le Monde gazetesinin haberine göre Sosyalist Partili Paris Büyükşehir Belediyesi başkanı Anne Hidalgo, kadın yöneticiler gerekçe gösterilerek devlet tarafından mahkum edildi.

Belediyenin 12 Mart 2012 tarihli kamu görevlerindeki yöneticilik görevlerinde cinsiyet eşitliği oranına uymadığı gerekçesiyle 90 bin euro ceza ödemesi gerekecek.

Belediye 2018 yılında yönetici kadro görevlerini 16 kişiyi getirdi. Atanan 16 kişiden sadece 5'i erkekti. Bu da her cinsiyetten en az yüzde 40'lık kotaya aykırı bulundu.

Kamu hizmetlerinin dönüştürülmesi yasası Ağustos 2019'da yürürlüğe girmişti. Daha erken yürürlüğe girseydi, belediye cezadan kurtulmuş olacaktı.

Mevcut durumda Paris Büyükşehir Belediyesi'nin üst düzey kadın kadrolarının oranı yüzde 47 olarak ifade ediliyor.

Gazeteye konuşan Hidalgo'nun İnsani Kaynaklar Yardımcısı Antoine Guillou, eşitlik alanında bir gecikmeyi yakalamaya çalıştıklarını belirterek, bu nedenle 90 bin euroluk cezanın "paradoksal" olduğu tepkisinde bulundu.

Paris Büyükşehir Belediyesi, kentteki mesleklerde, özellikle mühendislik ve genel olarak erkeklerin işgal ettiği iş alanları ve temizlik işçileri gibi genellikle erkelerin işgal ettiği alanlarda kadın-erkek çeşitliliği konusunda çabalarını arttırdı. Mühendislik alanında kadınların oranı yüzde 40 iken, temizlik işçiliğinde yüzde 5 civarında.