Qamişlo’da Kadın Basın Birliği kuruldu

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Basın Konferansı, 86 delege ile üçüncü konferansını gerçekleştirerek, Kadın Basın Birliği’ni (YRJ) kurdu.

Üçüncü konferans “Ragihandina jinan dengê neteweya demokratîk e" (Kadın basını demokratik ulusun sesidir) şiarıyla Qamişlo Kantonu'nda düzenlendi.

Kuzey ve Doğu Suriye'den 86 delegenin katıldığı konferans salonuna Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve şehit düşen basın emekçilerinin posterleri ile Arap ve Kürtçe yazılmış pankartlar asıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Komitesi Başkanı İlham Ehmed, “Medya önemli bir rol üsteleniyor. Dünyaya hakikat yolunu gösteriyor. Olaylar meydana gelemeden onları inceleyebilir, analiz edebilir. Sonuç olarak basın diplomatik yollardan daha önemlidir” dedi.

Tarih boyunca Kürt ve Ermeni halkına soykırım uygulandığına ve binlerce insanın katledildiğine dikkat çeken Ehmed, şu ifadeleri kullandı: “Katliam ve soykırımlar kronolojik olarak belgelenmediği için soykırım yapanlar suçlarını kabul etmiyor. Bu yüzden basın, özellikle mevcut süreçte dünyaya yaşananları anlatmak için olayları dikkatli, metodik olarak, açık bir dilde ve resmi bir şekilde takip etmelidir. Çünkü Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye halkını tehdit etmektedir.”

Ehmed, Suriye’deki kadınların durumuna ve basındaki kadın eksikliğine işaret ederken, konferansın genel olarak kadınların ve özellikle de basındaki kadınların sorunlarının tartışılacağı ve çözüme kavuşturulacağı bir yer olacağını ifade etti.

Ehmed, toplumu daha fazla temsil etmeleri için basın emekçisi kadınlara ilişkin kararların alınmasını umduklarını sözlerine ekledi.

Daha sonra konferansı yürütecek 5 divan üyesi seçildi. Konferansta bir konuşma yapan PYD Başkanlık Komitesi üyesi Foza Yusif, “Konferans, kadınların toplumdaki rolünün önemi üzerine yapılan tartışmalarla sona erdi, bu yüzden kadınların gelişimi, iradesi ve kadınlarda toplumsal cinsiyet bilinci için çalışmalıyız. Tüm basın kurumlarımızı zorlayan erk zihniyetinin yenmeliyiz” diye belirtti.

Yusif, kadın medyasının yeni adının toplum için yeni ve niteliksel bir adım olacağını kaydetti.

Kadın Basın Birliği YRJ’nin kurulduğu konferansın sonunda Kuzey ve Doğu Suriye'deki 3’üncü Kadın Basın Konferansı'nın kararları okundu.