Qamişlo: Rojava Devrimi dünyanın gözünü açtı

YJA Star Gerillası Agirî Qamişlo, "Rojava Devrimi'nin başlaması tüm dünyanın gözünü açtı" dedi. Qamişlo, Başur gençliğinin direniş yolunu seçmesi gerektiğini belirtti.

YJA Star Gerillası Agirî Qamişlo, Rojava Devrimi'nin kendisinde yarattığı etkileri anlattı...

Qamişlo, şunları söyledi:

“Rojava Devrimi'nin başlaması herkesin, kadının, gençliğin, toplumun, tüm dünyanın gözünü açtı. Bu devrim gerçekliğinde bir genç, bir kadın olarak biz nasıl yer alacağız, kendimizi nereye koyacağız. İstesek de istemesek de bizi etkileyecek, Kürdistan topraklarını özgürleştirmek isteyen militanlar canlarını feda ediyor. Ya da Rêber Apo bunca tecrit altında savunmalarıyla Rojava Devrimi'ne ışık tutuyor, emeğiyle büyütüyor. Tüm bu gerçekler bizim üzerimizde etki bırakıyor. Rojava Devrimi, aslında vicdani bir olaydır, insan gözünü, kulaklarını kapatamaz, sessiz kalamaz. Çünkü bir görev olarak omuzlarına biniyor, ben yapmazsam kim yapacak, şimdi yapmazsam ne zaman yapacağım. Bir de Rojava Devrimi'nin bizde bıraktığı etki öyle kolay bir etki değildi. İlk defa bu düzeyde bir halk olarak, kendimiz için savaşıyoruz, kendi kendimizi yönetiyoruz. Devlet gelsin, bizi yönetsin demiyoruz, gelip bizi korusun, demiyoruz. Savunmasını yapan da yine halktır. Bu heyecanla, bu moralle 2013’te katılımım gerçekleşti. Yine beni etkileyen bir başka şey, kadının öncülüğüydü. Toplumumuzda biliniyor ki kadın savaşta pasiftir, yapabilse de sadece lojistik konusunda, milislikte rolünü oynayabilir. Aslında devrim gösterdi ki öyle bir şey yok. Kadın her yol yöntemle devrime katılabilir, savaşabilir, savunmasını yapabilir, diplomasi de siyaset de yapabilir. Bu duygu, bu öncülükle ben de bir kadın olarak kendimi sorumlu gördüm.”

‘DEVRİM GÖZÜMÜZÜ AÇTI'

“2013’te katıldığımda kimi eğitimler gördüm. Bu eğitim, bende bir temel oluşturdu. Bir insan, bir kadro, Apocu bir genç olarak, halkımızı örgütlemek için, savaşı yürütmek için, ihtiyaç duyduğumuz temel eğitimlerdi" diyen Qamişlo, şöyle devam etti:

"Bu temelde, Rojava’da uzunca bir dönem gençlik çalışmalarında yer aldım. Bu dönem benim için bir öğrenme, okul dönemiydi. Birebir kendi halkımın, gençliğin gerçekliğini, aslında kendi gerçekliğimi tanıdım. Bir genç kadın olarak toplumda yaşıyordum ama aslında ne yaşadığımı ben de bilmiyordum. Bu çalışmayla birçok şeyin farkına vardım. Hem zihni hem yaşamsal hem toplumsal hem kişisel hem ruhsal, hem nefs olarak birçok yönüyle devrim gözümüzü açtı. Benliğimizin farkına vardık. Gerçekten de büyük bir kandırmanın içinde yaşıyormuşuz.

'ŞELADİZÊ SERHİLDANI GENÇLİĞİN RUHUDUR'

Şüphesiz Başur parçası değerlendirilmesi gereken bir alan. Biliyoruz ki düşmanın yürütmüş olduğu özel savaş politikaları, bugün en fazla Başur gençliğini hedef almaktadır. Çünkü düşman biliyor ki Başur Kûrdewarî konusunda temelleri olan bir parçadır, o yüzden de en büyük saldırısını da Başur gençliği üzerinde yürütüyor. O yüzden kapitalizmi de en çok orada yaymak istiyor. Bununla birlikte Başur gençliği Kürdistan’ın özgürleştirilmesinde rollerini oynamasınlar diye elinden gelen her şeyi yapıyor. Başur gençliği bu gerçekliğin farkında olmalıdır. Düşman Haftanin’e, Metîna alanlarına saldırıyor, topraklarımızın üzerine gelebiliyor, buna karşın gençliğin sesi, rengi istenilen oranda açığa çıkmamaktadır. Şeladizê Serhildanı Güney gençliğinin yurtseverlik ruhunu herkese gösterdi. Aslında bu çok büyük bir tehdittir. Orada şunu demişlerdi; ‘Kim olursanız olun, kiminle ittifak yaparsanız yapın ama siz toprağımızı işgal edemezsiniz, siz yıllardır üzerinde o kadar şehit verdiğimiz toprakları işgal edemezsiniz.’ Şeladizê’de açığa çıkan bu ruh yeniden canlanmalı.”

'BAŞUR GENÇLİĞİ ÜÇÜNCÜ SEÇENEĞİ SEÇMELİ'

YJA Star Gerillası Agirî Qamişlo, "Özel savaş politikası Başur gençliği üzerinde, bireysel yaşam ve rahat yaşam tarzıyla, farklı şekillerde etkili olmaya çalışılıyor" vurgusunda da bulunarak, şunları kaydetti:

"Gençliği kandırma söz konusudur. Başur’da bir genç işsizse, ailesini geçindiremiyorsa düşman iki seçenek önüne koymaktadır. Ya peşmerge, asayiş vb. olacaksın ya da Avrupa’ya çıkacaksın. Başur gençliği şunu iyi bilmelidirler ki, üçüncü seçenek de var. O da PKK hareketine katılarak toprakları için mücadele etmektir, yani direniş yoludur. Şehit Beritan’ın ruhunu, Şehit Mam Rişe'lerin ruhunu, yine Başur kadınlarının direnişçisi Şehit Viyan Soran'ların, Şehit Helmet'lerin ruhunu canlandırma yolu, direnişi yükseltmedir. Başur gençleri ne kaçış ne de teslimiyeti, üçüncü yol olarak başkaldırı yolunu, direniş ve mücadele yolunu tercih etmelidir."