RJAK artan şiddet ve cinsel saldırılara dikkat çekti

Kurdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK), Güney Kurdistan’da kadınların durumunun giderek kötüleştiğini belirterek, artan şiddet ve cinsel saldırılara dikkat çekti.

RJAK, Kurdistan Bölgesi’ndeki kadınların durumuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kadınlara yönelik şiddet faillerinin hukuka uygun cezalandırılmasını istedi.

RJAK; “Tüm alanlarda yaşanan gelişmelere rağmen Güney Kurdistan’daki kadınların durumu, Raperin’den sonra daha da kötü bir hal aldı. Kadınlar her defasında farklı gerekçelerle şiddete maruz kalıyor veya öldürülüyor. Çoğu zaman da psikolojik baskılarla intihara sürüklenerek, erkek failler korunmaya çalışılıyor” dedi.

Yılbaşından bu yana birçok bölgede çok sayıda cinayet ve şiddet vakası bildirilmesine rağmen görmezden gelindiği tepkisinde bulunan RJAK, “Bazı durumlarda da failler kısa bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Burada yasalara saygı duyulmuyor. Aşiretlerin egemenliği ile parti ve aileler tarafından yapılan arabuluculuk hukukun yerini alıyor” diye ekledi.

Açıklamada devama şu ifadeler yer aldı: “Cinsel saldırı, insan onurunun çiğnenmesi, işkence ve cinayet gibi binlerce olay hukuk merkezleri ile insan hakları ve sivil toplum kuruluşları tarafından gizleniyor. Şiddetin artmasının başlıca nedenlerinden biri de budur.

Kadın yönelik artan şiddet çoğunlukla namus, din ve daha birçok gerekçe öne sürülerek gerçekleştiriliyor.

Kadınlar şeffaf olmayan ve yetersiz çözümlere karşı örgütlenmelidir. Kadınlar dini, ideolojik ve siyasi tüm farklılıklarıyla beraber, kadınlara dayatılan bu baskıcı sisteme son vermek için girişimlerde bulunmalıdır. Kadınların ezilmemesi veya ikinci sınıf insan muamelesi görmemesi için kadın katillerinin hukuka uygun bir şekilde cezalandırılması gerekiyor.”