‘Rojbin’e yapılan işkenceyi aklamanıza izin vermeyeceğiz’

TJA aktivisti ve HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin Çetin’in tutuklanmasına tepki gösteren HDP Kadın Meclisi, “Rojbin’e yapılan işkenceyi aklamanıza izin vermeyeceğiz, her alanda, her platformda teşhir etmeye devam edeceğiz” dedi.

Sevil Rojbin Çetin'in tutuklanmasına yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösteren HDP Kadın Meclisi şunlara dikkat çekti: “26 Haziran günü, evine yapılan baskın sırasında Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Üyemiz ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin, 11 günlük gözaltı sürecinin ardından bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Kamuoyunun da hatırladığı üzere; Rojbin, evini basan polisler tarafından saatlerce işkenceye maruz kaldı. İki bacağında köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun farklı yerlerinde darp izi raporlarla belgelendi! Belgelere rağmen Rojbin’e işkence yapanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, Diyarbakır Valiliği, ‘kademeli oranda zor kullanma’ açıklaması yaparak işkenceyi meşrulaştırdı.

Rojbin, ömrünü kadın özgürlük mücadelesine adamış, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde, Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) Edremit Belediye Eşbaşkanlığı’na aday olduktan sonra kazanmış bir arkadaşımız. Eşbaşkanlık yaptığı Edremit Belediyesine 17 Eylül 2015 tarihinde kayyım darbesi gerçekleştirildi. Rojbin, 24 Ağustos 2015 tarihinde gözaltına alındı ve tutuklandı. 14 ay cezaevinde kalan Rojbin, tahliye edildi. Rojbin, tahliye olduktan sonra siyasette yer almaya ve kadın mücadelesine devam etti, tutuklandı, hakkında birçok dava açıldı, ancak mücadelesinden bir an olsun geri adım atmadı. Belediyede eşbaşkanlık sistemini benimseyen ve hayatın her alanında uygulanması gerektiğine inanan Rojbin, mahallelerde kadınları yalnız bırakmadı, kadınların talepleri doğrultusunda bir kadın merkezi açtı.

Biz biliyoruz ki, Rojbin’e yönelik saldırı; gözaltı ve tutuklamalarla sindiremediğiniz, bastıramadığınız kadın özgürlük mücadelemizedir. Bu tür politikalar, 12 Eylül döneminde de cuntacılar tarafından denendi, ama başarılı olunamadı, yine olmayacak. İşkenceciler, tarihin çöp sepetinde yerini alırken; bizim mücadelemiz daha da büyüdü ve toplumsallaştı.

AKP-MHP ittifakına sesleniyoruz; teslim almaya çalıştığınız irademize yönelik saldırılara karşı boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. İşkence tezgahlarınızda teslim olmayan Gültanların, Sakinelerin mücadelesidir bize güç veren, Kadın Mücadelesi Her Yerde diyerek alanları, sokakları terk etmeyen kadınların duruşudur bize güç veren, zindanlarda olsalar da mücadeleyi bırakmayan kadınların iradesidir bize güç veren. Biz kadınların iradesini; cinsiyetçi, militarist, faşist politikalarınızla teslim alamayacaksınız. Bizim dayanışmamız sizin erilliğinizden çok daha güçlü.

HDP Kadın Meclisi olarak; Rojbin’in ve mücadelesinin yanındayız. Bir kez daha söylüyoruz; Rojbin’e yapılan işkenceyi aklamanıza izin vermeyeceğiz, her alanda, her platformda teşhir etmeye devam edeceğiz. Hukuksuz bir şekilde rehin alınan Rojbin arkadaşımız derhal serbest bırakılmalıdır!”