Salgın ortamı kadına şiddette ciddi artışa neden oldu

Tüm dünya bir yandan salgınla uğraşırken diğer yandan kadına yönelik şiddetin ciddi bir biçimde arttığı görülüyor.

Birçok ülkede yayınlanan ulusal veriler, kadına yönelik şiddetin 2020 yılında ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor. Yaşanan bu artışta özellikle Covid-19 salgını nedeniyle getirilen yasaklar ile yaşanan gergin ortamın etkili olduğu bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü (UN Women) tarafından Eylül ayı sonunda yayınlanan son verilere göre, Covid-19 salgınıyla birlikte birçok ülkede getirilen yasaklarla birlikte kadına yönelik şiddet olaylarında ciddi bir artış yaşandı. Kurumun raporuna göre, şiddete dair yapılan şikayetler ile aile içi şiddet nedeniyle yetkililere yapılan aramalarda üçte bire yakın artış görüldü.

Bu verilere göre kadına yönelik şiddet vakaları Singapur’da yüzde 33, Fransa ve Kıbrıs’ta yüzde 30 oranında artarken, Arjantin’de bu artış yüzde 25’e ulaştı.

Salgın ortamında Güney Afrika veya Nijerya gibi ülkelerde tecavüz olaylarında ‘patlamaya’ dikkat çekilen UN Women verilerine göre, Peru’da kayıplarda artış söz konusu. Brezilya veya Meksika gibi ülkelerde ise kadın cinayetlerinde artış görüldü.

'EV KADIN İÇİN EN TEHLİKELİ BİR ALAN OLDU'

UN Women raporunda Covid-19 salgını nedeniyle getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları kadın ve çocuklar için yaşamı daha da güvensiz bir hale getirdi. Buna göre kadınlar yaşadıkları evlerde kapalı kalarak şiddet ile karşı karşıya bulunuyorlar.

Benzer tespitler kadına yönelik şiddetin neden olduğu şiddet olaylarının arttığı ülkelerdeki derneklerce de vurgulanmıştı. Nisan ayında buna dikkat çeken Fas’taki onlarca dernek, “Ev, kadınlar için tehlikeli bir alan oldu” denilerek, yetkililerden acil önlemler alınması istenmişti.

Şiddet olayları bir yandan artarken, başta kültürel, sportif faaliyetler ile okulların önemli oranda kapanması da kadınları ‘kaçabildikleri’ alanlardan mahrum kıldı. Önlemler nedeniyle ekonomik aktivitelerin azalması ve işsizlik-yoksulluk gibi problemler de kadınları partnerlerinin şiddetinin hedefi haline getirdi.

BM tarafından yapılan bir başka tahminde, pandemi ortamının bu yıl kadına yönelik şiddet olaylarının 30 milyonu aşkın düzeyde artacağı uyarısı da yapılmıştı.