‘Salih Efendi’ suçmuş

Gözaltına alınan Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz, AKP’nin zorbalıkla belediyeyi teslim ettiği Salih Akman’a ‘Salih Efendi’ diyerek seslendiği konuşmasından dolayı 10 ay sonra ‘itibarsızlaştırma ve küçük düşürme’ suçlamasına maruz kaldı.

Van’da Cuma günü gözaltına alınan ve Emniyet ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılan Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz’a mecliste yaptığı ‘Salih Efendi’ konuşması, suç olarak gösterildi.

Yerel seçimlerde Van’ın Tuşba ilçesinde HDP Eşbaşkan adayı olan Ayşe Minaz ve Yılmaz Berki, seçimleri AKP adayı Salih Akman’a karşı farklı bir biçimde kazandı. Seçim sonuçlarına rağmen Yılmaz Berki’nin KHK’li olduğu iddia edilerek seçimleri kaybeden AKP’li Salih Akman, Tuşba’ya belediye başkanı olarak atandı.

Akman’ın atandığı ilk meclis toplantısında söz alan HDP’li Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz, şunları söylemişti: “Salih Hoca sen benim öğretmenimken, arkadaşlarımızın kalemini, silgisini çalmamayı öğrettin. Görünen o ki sen sistem içerisinde büyük bir hırsız olmuşsun da senin haberin yok. Siz bu halkın iradesini gasp ederek o başkanlık koltuğunda oturmuş olabilirsiniz. Hatta kurbanlar kesip belediyeye geliyorsunuz. Siz hangi dine mensupsunuz? Siz bu halkın iradesini gasp edip burada belediye başkanlığı yapacağınızı mı zannediyorsunuz? Bu halkın içerisine yüzü ak bir şekilde çıkacağınızı mı zannediyorsunuz? Siz bu halkın belediye başkanı değilsiniz. O oturduğunuz koltuk halkın seçtiği ben ve Yılmaz Berki’nin koltuğudur. Siz bir gaspın ürünüsünüz. Ben bu meclise saygı duyarım ama size asla saygı duymayacağım. Biz size asla başkan demeyeceğiz ve sizi tanımayacağız. Size ‘Salih Efendi’ diye hitap edeceğiz. Siz YSK’nin atamış olduğu birisiniz. Siz buranın seçileni değilsiniz.”

Bu konuşmanın üzerinden 10 ay geçti ama polis konuşmayı unutmadı ve Cuma sabahı Minaz’ın evine baskın düzenledi. Kamera görüntülerinde görüldüğü gibi kapısı kırılarak evine girilen Minaz, daha sonra fotoğraflarıyla kamuoyuna ‘Van’da PKK operasyonu’ olarak servis edildi. Minaz’a karakolda ‘O konuşmayı neden yaptın, Salih Akman’ı kimin talimatıyla itibarsızlaştırdın ve küçük düşürdün?’ şeklinde sorular soruldu.

AKMAN’I NEDEN İTİBARSIZLAŞTIRDIN

Konuya ilişkin bilgi veren Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz, Emniyet’te kendisine bir gün boyunca psikolojik baskı yapıldığını söyledi. Nezaret kapısının önünde duran polislerin birbirlerine ‘Her insan bir şansı daha hak eder’ şeklinde konuşmalar yaparak baskı uyguladığını kaydeden Minaz, “İfade sırasında ellerinde delil ya da soracak soru bile yoktu. Bana özellikle o meclis konuşmasını sordular ve Salih Akman’ı neden bu kadar itibarsızlaştırdığımı sordular. Güya onlara göre ben bunları talimatla yapıyormuşum. Amaçları çalışmalarımızı kriminalize etmek ama her şeye rağmen demokratik zeminde mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.