Seda El Hermas ve hind El Xidêr’in katledilmesi protesto edildi

Til El Şayir Meclisi Eşbaşkanı Seda El Hermas ve Hind El Xidêr’in katledilmesi Minbic, Kobanê merkez ve Sirinê ilçesinde protesto edildi.

Sirinê, Minbic ve Kobanê’de alanlara çıkan kadın kurumları, Til El Şayir Meclisi Eşbaşkanı Seda El Hermas ve Hind El Xidêr’in katledilmesini protesto etti.

SİRİNÊ

Sirin ilçe merkezi önünde bir araya gelen halk Sirinê Belediyesine kadar yürüdü.

Yürüyüş ardından ise Kongreya Star adına Kadın Adalet Meclis Üyesi Felek Yusif bir konuşma yaptı. Türk devletinin kadınlara yönelik suçlarını kınadıklarını ifade eden Felek Yusif, “Türk devletinin kadınlara karşı işlediği ilk suç değildir. Silopi, Paris, Helinc katliamları ve Hevrin Xelef’in öldürülmesi halen hafızalardaki yerini koruyor” dedi.

Felek Yusif, Kuzey ve Doğu Suriye devriminin kadınlarla başladığını ve kadınlarla zafere ulaşacağını belirtti.

MİNBİC

Minbicli kadınlar ise düzenledikleri protesto eyleminde, katliamda şehit olan kadınların fotoğraflarını taşıdı.

Kadın Meclis Üyesi Fadiya Resul yaptığı açıklamada Türk devletinin işgal saldırıları, kadın katliamları ve çocuk cinayetlerini kınadı.

“Kadınlar son yıllarda çok büyük zorlukları aşarak önemli kazanımlar elde etti” diyen Fadiya Resul şöyle devam etti: “Kadınlar DAİŞ karşısında da direndi. Asla iradelerini teslim etmediler. Bu yüzden DAİŞ çeteleri kadınları hedefine koydu. Biz Minbicli ya da Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar korkmuyoruz. Mücadelemiz devam edecek.” Kadınlar açıklama sonrası slogan attı.

Minbic’in sivil toplum örgütleri adına ise Fatima El-Hemîd açıklama yaptı. DAİŞ’in bilinçli olarak kadınları hedefine koyduğunu söyleyen El-Hemîd, DAİŞ’in bu tür katliamlarla kadınların iradesini ortadan kaldırmak istediğini belirtti. Fatima El-Hemîd, şunları ifade etti “Kadınlar artık her alanda kendilerini ifade ediyor. Bu durum DAİŞ gibi gericileri rahatsız ediyor” diye konuştu.

Türk devletinin saldırılarına da tepki gösteren Fatima El-Hemîd, “Türk devleti 23 Ocak’ta Til Rifet’da bir katliam gerçekleştirdi. Uluslararası toplum Türk devletinin işgalciliğini ve saldırılarını durdurmalıdır” dedi.

EYN İSA

Eyn İsa’da Girê Spî Kantonu Kongreya Star üyeleri de katliamı kınamak için bir açıklama yaptı. Açıklamaya tüm kadın kurum temsilcileri ve halk katıldı. Girê Spî Kantonu Kongreya Star Üyesi Xilûd El-Cedûi tarafından okunan açıklamada erkek egemen zihniyetini sona erdireceklerini belirtti. Kadınların iradelerinin kabul edilmediği için bu saldırıların yapıldığını ifade eden Xilûd El-Cedûi, mücadelelerinin süreceğini kaydetti.

Açıklamada son olarak şehit kadınların anılarını yaşatma sözü verildi.