Silopi’de 6 Kürt kadın devrimci için anma

TJA ve HDP Kadın Meclisi, Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016'da katledilen ve Paris’te katledilen 6 kadın devrimciyi andı.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve HDP Kadın Meclisi, Şırnak’ın Silopi ilçesinde öz yönetim direnişinde katledilen Kürt Kadın Hareketi üyesi Fatma Uyar, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fransa'nın başkenti Paris’te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katliamlarının yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenledi.  

HDP Silopi ilçe binasında yapılan anmaya katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin aileleri, Silopi'de katledilenlerin aileleri, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve Hasan Özgüneş, TJA aktivistleri Barış Anneleri İnisiyatifi ve çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşunun ardından katledilen üç kadının aileleri adına Sêvê Demir'in annesi Sakine Demir ve HDP'li Nuran İmir konuştu.

Cezaevlerinde bulunan tutsakları selamlayan Demir, "Katledilen üç kadın şahsında kadın katliamlarını lanetliyorum. Bu gün ne olursa olsun annelerin gözyaşları dökülüyor. Yine anneler mağdur oluyor. Ben inanıyorum ki anneler el ele verirse bu kan ve gözyaşı durur. Anneler ayağa kalksın bu katliama yeter desinler. Bu kadar mücadele veriliyor ben bu ülkeye huzur, barış ve güzellik geleceğine inanıyorum. Çok yakındır barışın  gelmesi. Leyla Güven'i tutuklamalarını da kınıyorum. Açlık grevlerinde olan tüm tutsakları kutluyor ve barış dileklerimi bir kez daha yineliyorum" dedi.

Ardından söz alan İmir, tarihsel bir süreçten geçtiklerini ve bu süreçte birçok kişiyi kaybettiklerini kaydederek, mücadele için yaşamlarını yitirenlerin yeni bir yol açtıklarını ifade etti. İmir, "İktidarda bulunanlar 6 kadın yoldaşımızı katlettiler. Mücadele eden kadınları hedef alan iktidar 6 arkadaşımızın yanı sıra birçok arkadaşımızı katlettiler. Yaşamlarını yitirenler bizim bedenimizden bir parçalarıdır. Kürt halkı özgürlük mücadelesi dış devletler ile diplomasiye girdiği için hükümet onları hedef aldı. Buna da Paris'te üç kadını katlederek başladılar. 2009 Oslo sürecinden sonra Paris'te üç Kürt kadını katledildi. Bunlar sıradan şeyler değildi bilinçli yapılan şeylerdi” diye konuştu.

'CEVABIMIZ GERİ ADIM ATMAMAKTIR’

Mücadele ederek kadınların bıraktığı mirasa sahip çıkacaklarını belirten İmir, bunun için birlik olmaları gerektiğini vurguladı. İmir, “Bizler uzun süre bu kadınlarla beraber çalışmalarda yer aldık. Bizler ancak mücadele ederek bu kadınlara sahip çıkabiliriz. Bizlere düşen buna karşı haklarımıza sahip çıkmaktır. Bundan kaynaklı faşizme karşı hep beraber mücadele etmeliyiz. Bizler bir taraftan şehitlerimizin bıraktığı bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bir kez daha buradan söz veriyoruz.. Bizim buna karşılık cevabımız geri adım atmamaktır. Kimse demesin biz neden bu kadar bedel verdik demesinler bizler özgür bir ülke için bedel verdik” diye ifade etti.

Anma anne Demir’in kızı Sêvê Demir için bestelediği şarkı ve sinevizyon gösterimi ile son buldu.